Aktivity zmiňované v mediích v roce 1999

 

 

 

Občanka. 2

Dvě otázky k "případu Stanislava Pence" 5

Aktivista Penc tvrdí, že ho opět zbila policie. 6

OBČAN PENC.. 7

Vyšetřovatel rozhodne, zda policisté porušili zákon. 10

Byl to profesionální faul! 10

Předvedení Stanislava Pence bylo nezákonné. 11

Policie jedná jak o za starých časů. 11

Člen Rady pro lidská práva podal oznámení na policisty. 13

Anarchisté obviňují policii z ochrany neonacistů. 13

Člen vládní rady bude vypovídat kvůli zásahu policistů. 14

Inspekce se nebude zabývat stížnostmi proti předvedení Stanislava Pence. 15

Pencovo oznámení inspekce šetřit nebude. 16

Údaje o neúspěšných stížnostech nelze nikde získat 16

Vnitro nebude vyšetřovat Pencův případ. 18

Stanislav Penc podal na policisty, kteří ho zatkli, trestní oznámení 19

Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby - Co je nového v České republice. 20

Truschka: Žádné podezření ze spáchání trestného činu. 20

Policisté prý Pence surově napadli a nezákonně zadrželi 21

Policie zadržela obhájce lidských práv. 22

Rada pro lidská práva má další členy. 22

Petice občanů proti platnosti "protidrogového zákona" 23

Právo na spravedlnost 24

Penc: Policejní násilí neskončilo. 26

Loňská demonstrace ukázala na chybějící kontrolu policie. 26

Zadržení Pence bylo podle policie v pořádku. 26

Na sobotní Street Party bude nasazena tisícovka policistů. 27

Pro kontrolu policie chybí mechanismy. 27

Policie tvrdí, že Pence nezbila, ten na ni za to hodlá podat žalobu. 28

Dokumentační středisko pro lidská práva nespí 28

Penc byl znovu napaden policií 29

Uhl ve své zprávě o lidskych právech kritizuje policisty. 30

Policie v boji proti zločinu velmi přitvrdila. 31

Stížnost na nezákonný postup bruntálské státní zástupkyně JUDr. Josefy Klabanové. 32

Koncert i demonstrace - Dny pro Tibet 33

Litoměřičtí se také připojili 34

Za vlasy na zem a hezky rychle - Případ Penc stále nerozluštěn. 34

Demonstranti v Dejvicích žádali svobodu Tibetu. 35

Dnes začínají dny Tibetu. 36

Kvůli Tibetu demonstrovalo před čínskou ambasádou asi 250 lidí 36

Penc vypovídal na policii 37

Naše policie je, zdá se, opravdu nepoučitelná. 37

KAUZA PENC / Česká policie podle něj opět zavádí totalitní praktiky. 38

Inspekce MV nehodlá Pencův případ řešit 39

Policisté prý zbili Pence. 39

Předložte občanské průkazy - Pražská policie vzpomínala na zlatou normalizaci 40

Grulichova inspekce zatím nebude řešit případ Pence. 41

Vnitro má prověřit zákrok na Pence. 42

Penc podal stížnost na postup policistů. 42

Penc podal trestní oznámení na policisty. 43

Policie není a nesmí být pánem nad občany. 43

Prezidentská kancelář žádá, prověření Pencova případu. 44

Rada pro lidská práva je kompletní 45

Rada pro lidská práva se shodla na deseti nových členech. 45

Ve vládní radě pro lidská práva jsou chartisté a političtí vězni 46

Penc tvrdí, že byl zbit, policie zákrok neodsuzuje. 46

 

 

 

Televize ČT1

31.03.1999

Občanka

Klekánice

Ondřej Bílek

Petr Bohuš 

Dobrý večer. Porušuje naše policie lidská práva? Mlátí nevinné lidi? Nebo jen lidé, kteří něco provedli, si chtějí zachránit kůži a tak všechno svádějí právě na policii? Člen vládní rady pro lidská práva Stanislav Penc tvrdí, že ho policista vytáhl za vlasy z hospody přímo na služebnu, odkud ho pak vyhodili s modřinami a šrámy. Podle policie je ale naopak napadl a urážel opilý Penc. Kdo tedy brání lidská práva? Penc, policie nebo oba? Nebo nikdo?

 

Stanislav Penc:

My jsme sem přišli po 12. hodině a dali jsem si tady jednu skleničku vína, po tý skleničce jsme, možná jsme ještě neměli vypitou ani tu první skleničku, a přišla policie, která nám řekla, že chtějí od nás občanské průkazy. A my jsme se jich zeptali, jak je to možný a proč. A oni nám řekli, že prostě proto. Tak já jsme řekl, že nám nejdřív musejí říct důvod a v tom okamžiku mě dva policisti vzali a přes stůl za vlasy vyvlekli ven z tý restaurace.

 

Petr Uhl, zmocněnec Vlády ČR pro lidská práva:

Zákon přesně určuje asi 7 situací, kdy policie ČR může požádat fyzickou osobu, aby prokázala svoji totožnost, a toto nebyla žádná z těchto situací. V demokratické společnosti, byť to pravděpodobně není upraveno žádnou normou, je třeba, aby policista, pokud je to možné a pokud nezakročuje zrovna proti nebezpečnému pachateli nebo podobně, uvedl důvod tohoto legitimování. A ani to, podle jednotlivých verzí, ony ty verze policejní jsou různé, nebylo potvrzeno, že oni uvedli řádným způsobem důvod.

 

Jaroslav Provázek, číšník v restauraci U Kafků:

Jako přemlouvali ho dost dlouho, jo, přemlouvali ho podle mě takovejch 10 minut, čtvrt hodinky určitě, stejně jim to nedal, no tak nakonec řekli, že si ho předvedou a odvedli ho.

 

Stanislav Penc:

Chytli mě za ruce a za vlasy, jeden mě mlátil do žeber, no, tady odsud mě odvedli pěšky až na Bartolomějskou ulici, nebo do Bartolomějsky ulice na policejní stanici, no a na ty policejní stanici mě 2 hodiny drželi. A po těch 2 hodinách, mezi tím mi udělali kontrolu všech věcí, že mi vytahali věci i ze zadních kapes, a potom po 2 hodinách mi to naházeli na zem a řekli, ať vypadnu odtud.

 

Sabina Králová, lékařka fakultní Thomayerovy nemocnice:

Přišel, že si stěžoval na bolesti paží, bolesti hrudníku, zejména vpravo, a bolesti kožního krytu hlavy. Byly to v podstatě poté, co jsem ho vyšetřila, shledány pouze drobné modřiny, podlitiny, a zhmoždění hrudníku, které je jistě bolestivé, ale nijak pacienta neohrožuje na zdraví a na životě.

 

Po několika bezvyznamnych telefonátech s policejní mluvčí Helou Brožovou jsme se konečně dozvěděli, že jediný, kdo nám může podat informace o případu zadržení Stanislava Pence, je náměstek šéfa pražské policie Jaroslav Zeman. Ani ten však s náma nechtěl mluvit, a proto nám nezbyvá, než se pokusit k němu prostřílet.

Dobrý den. Můžeme mluvit s panem Zemanem?

 

Vrátná:

Za panem Zemanem jsou tady z ČT, pan Bílek.

 

Telefon (Bílek):

Dobrý den. A ani, to jsme nebyli, přece, protože jsme se o to několikrát pokoušeli, ale nikdy to nedopadlo, tak jsme přijeli na blind. Aha, dobře, tak tím je to vyřízený. Děkuju, nashledanou.

 

Zachovat si v tomto případě nezávislost a byt objektivní je vzhledem k neochotě policie vypovídat velice těžké. Takže nám nezbývá, než citovat z výpovědí policistů, kteří se zákroku zúčastnili.

Podpraporčík Diviš, který Stanislava Pence zadržel, vypovídá: "Není pravda to, že bych pana Pence tahal nějakym způsobem za vlasy, nebo jej za vlasy vláčel, bil a podobně. Vím, že pan Penc má dlouhé vlasy, a tak nemohu vyloučit, že jak jsem jej bral za mikinu u levého ramene, že se do mého držení nemohly dostat též jeho vlasy."

Takže ani nahá, ani oblečená. A policie teda se hájí tím, že jste byli opilí, nebo že ty jsi byl opilým, a byli jste arogantní, nebo ty jsi byl arogantní, byl jsi a nadával jsi jim.

 

Stanislav Penc:

No tak, voni, voni říkají, že, že jsem byl podnapilej, v nějakym policejní zprávě jsem to četl, a o čemž svědčí prázdná sklenička od nedopitého nebo od dopitého červeného vína. Což je prostě úplně vrchol všeho.

 

Petr Uhl, zmocněnec Vlády ČR pro lidská práva:

Je pravda, že on byl v hospodě a pil tam víno, ale nevidím žádný důvod, proč by se měl podrobovat nějaké dechové zkoušce. Přece, když půjdete do vinárny, tak myslíte si, že je normální, aby policie poté, co opustíte vinárnu, nebo ve vinárně samotné, vám dělala nějakou dechovou zkoušku? To snad ne. Do vinárny nebo do hospody se chodí proto, aby se tam pilo, ne?

 

 

První důvod k zadržení, který policie uvedla, zněl: Stanislav Penc byl opily a arogantní.

 

Stanislav Penc:

Mně nebrali krev, ani mě nepožádali o dechovou zkoušku. Já neznám zatím důvod, proč mě zadrželi. To třeba z nich někdy vypadne.

 

 

I co se tyče Pencovy opilosti, existují 2 protichůdná tvrzení policistů. Například podpraporčík Diviš tvrdí: Popsaná zranění dle mého názoru mohla vzniknou v restauraci při jeho vyvádění, když se aktivně bránil, cloumal sebou a neudržel rovnováhu a několikrát padl na stoly a židle. Venku šel pan Penc mezi mnou a kolegou, kteří jsme ho toliko přidržoval za ruce a pomáhali mu tak udržet rovnováhu, neboť podle mě se nacházel ve velmi podnapilém stavu.

Naproti tomu podpraporčík Šimáček, který Pence v policejní služebně v Bartolomějské ulici přebíral, říká: "Pokud jsem dotazován na stav pana Pence,, uvádím, že dle mého soudu vypito měl, ale rozhodně nebyl podnapily. Proto jsem jej také nepodrobil orientační dechové zkoušce na alkohol, ani jsme nenařídil jeho vyšetření na záchytné stanici."

Poté, co první důvod neobstál, zkusili policisté pátrací akci, která měla odhalit domnělého pachatele vraždy u obce Kačaba na Českolipsku. Obec Kačaba však neexistuje, pouze trempská osada Kača Bača, a ani neexistuje popis vraha, jenom 2 svědků, z nichž ani jeden neodpovídá popisu Stanislava Pence.

Policie tvrdí, že to byla nějaká pátrací akce, a že teda prolustrovali celou hospodu.

 

Stanislav Penc:

To tvrději, no, ale tak to aspoň budou muset dokázat, že budou muset říct, který lidi tam kontrolovali, asi je těžko budou hledat.

 

V restauraci byla údajně legitimována jistá Andrea Č. se svou přítelkyní Evou B. Andrea Č. do protokolu vypověděla, že onu noc byla doma a nemohla být tedy legitimována a navíc, že zmíněnou restauraci, stejně jako Evu B., vůbec nezná.

 

Stanislav Penc:

Já jsem si ze začátku myslel, že si říkali, to je nějakej vlasatej, to je určitě narkoman, jak to dneska tak bejvá, že jo, vlasatý jsou narkomani, jen tak ho zadržíme, najdeme u něj nějaky drogy, potom ho obviníme a budeme mít bod, a bude to všechno v pořádku.

 

Petr Uhl, zmocněnec Vlády ČR pro lidská práva:

Devadesát procent všeho legitimování, obávám se já, ze strany policie, je jenom paušální tvrzení o hledání pohřešované osoby, zjišťujeme a proto se legitimujte, a přitom to nemá reálný podklad.

 

Jak to, že s tebou nesepsali protokol?

 

Stanislav Penc:

Na to je třeba se zeptat policie. Já nevím. Já jsme o něj žádal na tý policii, protože to není možný, aby jen tak nejenom někoho kontrolovali, ale taky někoho zadrželi. A ta, se mi dostalo odpovědi, že prostě mi žádný protokol nedají a že se se mnou nebudou bavit.

 

Václav Vlk, právní zástupce Stanislava Pence:

To, co se stalo panu Pencovi, to se stalo spoustě jinych lidí, to se může stát každému nevinnému, to se může stát každému z nás kdykoliv, prostě. A pokud ta policie nebude vůči nám hrát fér a v rámci těch zákonnych materiálů, nemůže chtít po nás, abychom dodržovali zákony, nebo obecně vynucovat to právo, protože pokud se v tomto elementárním okamžiku nechová, v těchto elementárních vztazích se nechová kvalitně, tak se pak nemůže chovat kvalitně v otázkách skutečně nějaké trestné činnosti, nebo tam, při těch plnění úkolů, které jim zákon ukládá.

 

 

 

Lidové noviny

10.02.1999

Dvě otázky k "případu Stanislava Pence"

Zákon vůbec nepředpokládá, že by policie směla obtěžovat občany pro nic a za nic. Ostatně nikdo není povinen u sebe nosit občanský průkaz.

Petruška Šustrová

Z dlouhé diskuse, kterou jsme s kolegy z redakce LN vedli o nedávném problematickém zadržení člena vládní rady pro lidská práva Stanislava Pence, vyplynuly dvě závažné otázky. Ta první zněla, proč se prezidentská kancelář zastala právě Stanislava Pence, když se podobné věci stávají i jinym, bezejmennym. Má snad pan Penc v prezidentském aparátě známé, a opakuje se tedy, že někteří jsou mezi rovnými "rovnější"? Kamarádi na vysokých postech se postarají, aby někteří byli méně dotknutelní než jiní? To by bylo velice nemilé: znamenalo by to, že jednu garnituru "nedotknutelných" jen nahradila jiná, že zase záleží jen a jen na tom, kdo se s kým zná a kdo má jaký vliv. Malý odstín tohoto podezření je oprávněny jak u úředníka, tak u novináře dost záleží na tom, nakolik důvěřuje člověku, ktery za ním přijde se stížností. Pokud u incidentu nebyli svědci (což ovšem není případ Stanislava Pence), má dokonce tato okolnost velkou váhu. Přijdeli zcela neznámý člověk a neexistujeli nikdo a nic, co může jeho slova potvrdit, je pro úřad i pro novináře těžké se takového člověka zastat. Co když si vymýšlí a všechno proběhlo docela jinak? To by mohlo vážně zpochybnit autoritu úřadu i sdělovacího prostředku. Nejde ovšem o žádnou protekci, jen prostě o to, že známeli někoho léta a vímeli, že obvykle nelže, věříme mu snáz než tomu, koho neznáme vůbec. Druhá otázka byla podle mého soudu podstatnější: proč by se občan neměl policii legitimovat? Není snad jeho občanská povinnost vycházet policii vstříc a nekomplikovat jí její nepochybně obtížnou práci? Na tuto otázku odpovídá zcela jednoznačně zákon o policii, ktery v § 13 vymezuje, za jakych okolností mohou policisté občana žádat o prokázání totožnosti. Není to, jak si řada z nás myslí, kdekoli a kdykoli; zákon vůbec nepředpokládá, že by policie směla obtěžovat občany pro nic a za nic. Ostatně nikdo není povinen u sebe nosit občanský průkaz. Koho tedy může policista kontrolovat? Toho, koho přistihne při trestném činu nebo přestupku. Toho, od koho požaduje vysvětlení stanovené zákonem. Toho, kdo odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby, nebo kdo se bezdůvodně zdržuje u chráněnych objektů nebo blízko státních hranic, nebo má na veřejně přístupném místě zbraň a je v podezření, že jí může být užito k násilí nebo pohrůžce násilím. A konečně i toho, kdo se zdržuje v blízkosti místa, kde došlo k trestnému činu, dopravní nehodě, požáru nebo jiné mimořádné události. Dále může policista zjišťovat totožnost osoby, která má být předvedena, která oznámila trestný čin anebo na žádost jiné osoby, jež má na zjištění totožnosti kontrolovaného právní zájem a ovšem i toho, kdo o prokázání totožnosti jiného žádá. Tečka. Zákon neříká pranic o tom, že policista může kontrolovat každého, kdo se mu nelíbí, natožpak o tom, že by takový člověk musel ukazovat nějaky průkaz. Není tedy nic divného, zeptáli se člověk, ktery klidně sedí ve vinárně, policisty, proč chce znát jeho totožnost a rozhodně není na místě, aby mu policista kvůli tomu něco vytykal, o fyzickém napadení ani nemluvě. Hned první z povinností policisty totiž dle zákona zní, že je povinen "dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob (...) a nepřipustit, aby osobám (...) vznikla bezdůvodná újma".

A právě to, že jsme často svědky postupu zcela rozdílného, vedlo zřejmě k apelu prezidentské kanceláře. Stanislav Penc má dlouhé vlasy a někomu může připadat, že nevyhlíží jako dokonale spořádaný občan. To se ovšem netýká zdaleka jen jeho každý, kdo nějak vybočuje z průměru, může na sebe upoutat pozornost. Jak jsme si připomněli zákonem o policii, není to důvod, aby ho kdokoli obtěžoval. Co se stalo Stanislavu Pencovi, může se stát kdekomu a také se občas děje. Není to nic příjemného, a proto je namístě upozorňovat na každý takový policejní výstřelek. Existuje totiž naděje, že budouli případně pochybivší policisté pokáráni nebo potrestáni, dají si příště pozor: co kdyby si zase někdo stěžoval a uspěl? Ve společnosti, kde jsou lidé k sobě tolerantní a ohleduplní (a to platí i pro policii, pokud není ve styku s pachatelem trestného činu nebo přestupku), se žije daleko příjemněji než ve státě, kde je občan každou chvíli pod kontrolou.

 

 

 

Mladá fronta Dnes

13.05.1999

Aktivista Penc tvrdí, že ho opět zbila policie

DAVID GARKISCH

Praha- Člen vládní rady pro lidská práva Stanislav Penc se letos už podruhé stal terčem pražských policistů. Rány pěstmi si podle vlastních slov vysloužil stejně jako v lednu tím, že chtěl znát důvod, proč policisté chtějí vidět jeho občanský průkaz. Stanislav Penc teď nosí sádru na vymknutém palci pravé ruky a límec pro zpevnění krční páteře, protože má z ablokované krční obratle. Od posledního incidentu s policisty, který se odehrál minulý čtvrtek v noci, je v pracovní neschopnosti. "Znám číslo služebního auta těch policistů a chystám se na ně podat trestní oznámení," prohlásil Penc. Tvrdí, že byl napaden naprosto bezdůvodně v noci poblíž holešovické tržnice v Praze, kudy se vracel s romským aktivistou Janem Rácem ze zasedání Rady pro lidská práva. "Zničehonic vedle nás zastavilo policejní auto, z něj vyběhli dva policajti a chtěli vidět občanky," popsal událost Penc. Zatímco jeho kolega ji ukázal ihned, Penc se chvíli s jedním z policistů dohadoval o tom, proč ji chce vidět: "Řekl, že jsem podobný hledané osobě. V tu chvíli jsem mu občanku podal a řekl jsem: Ano, milý pane, ale to budete muset dokázat. Hned nato jsem dostal ránu pěstí do obličeje." Oba po licisté se poté podle Pence na něj vrhli, povalili ho na zem, lámali mu ruce za záda a bili ho pěstmi. Za chvíli nasedli do auta a bez vysvětlení odjeli. Penc odmítá, že by policisty sám napadl. "Ani jsem se nebránil. Ze zásady jim nenadávám, ani se s nimi neperu. To by se obrátilo proti mně. Neměli ani záminku, ani právo k tomu, aby mě napadli. Vyprovokovalo je asi jen to, že jsem si dovolil chtít po nich důvod, proč mě legitimují. To je ale m oje právo a jejich povinnost," řekl Stanislav Penc. Mluvčí pražské policie Eva Brožová prohlásila, že policie žádnou stížnost k Pencovu poslednímu napadení dosud neobdržela. "Pokud ji dostaneme, bude se tím zabývat naše oddělení kontroly a stížností, případně ještě Inspekce ministra vnitra. Jestli zná číslo služebního vozu, mělo by to k vyšetřování st ačit," uvedla mluvčí. Podobná Pencova stížnost leží policistům na stole už několik měsíců. Týká se incidentu z letošního ledna, kdy Pence zbilo několik policistů ze stejného důvodu jako minulý týden. Dosud o stížnosti nerozhodli, protože soudní lékař k ní ještě nesepsal svůj posudek. "Rychlost i postup policie se mi rozhodně nezamlouvá," reagoval na to Pencův advokát Václav Vlk. Kritizuje rovněž současnou praxi, kdy prohřešky policistů vyšetřují opět policisté. "Ten dohled kaprů nad kapry se mi rozhodně nezamlouvá," řekl advokát. "Rozhodně to není normální. Můj případ, a nejen ten, to jasně ukazuje," dodal Penc.

Člen vládní rady pro lidská práva Stanislav Penc má nyní jako vzpomínku na už druhý útok pražských policistů, kteří chtěli vidět jeho občanský průkaz, sádru na vymknutém palci pravé ruky a límec pro zpevnění krční páteře

 

 

 

Právo

18.02.1999

OBČAN PENC

LENKA PROCHÁZKOVÁ, JOHN BOK

Každá změna každého režimu je provázena změnou názvosloví. Nemyslíme tím jen přejmenovávání ulic. Listopad 1989 zavrhl jednotný pojem lid ve prospěch různosti občanů.

Nám lidem se to zalíbilo. Připadali jsme si důležitější ve vztahu ke státu a svobodnější ve vztahu ke svému životu. Fatální obliba slova občan se promítla i do názvů nových politických stran, stejně jako kouzelné slovo demokracie.

I když oba pojmy jsou známé už z antiky, jejich magnetismus, na rozdíl od slova

lid, se nevyčerpal. Snad proto, že po dlouhá staletí nebyla tato slova veřejně používána, zatímco lid tu byl nepřetržitě. Je tu i dnes. V novinách se o něm sice nepíše a v parlamentě je to slovo přímo tabu, nicméně lid tu je a je tu z vlastní vůle. Podobně jako někdejší lid římský se i ten náš dnešní stará jen o svůj chléb a o hry, které mu denně přinášejí média. Novodobý lid se skrývá pod heslem konzument, čili spotřebitel, což zní přijatelněji. V širokém slova smyslu je ovšem spotřebitelem každý. Už jen tím, že odebíráme energii ze sítě nebo vodu z potrubí, jsme spotřebitelé. Za poskytované služby (zboží) platíme, čili jedná se o smluvní vztah. V užším slova smyslu je spotřebitelem (konzumní bytostí) ten, kdo spotřebovává svůj život podle doporučovaných návodů. (JEŠTĚ JSTE NEŠLI SPÁT? JSTE STÁLE S NÁMI? DOBŘE! ZA CHVÍLI NĚKDO ZAZVONÍ. DVAKRÁT. DVAKRÁT ZVONÍ JEN POŠŤÁK. POJĎME SE CHVÍLI BÁT! SPOLU. MÁTE V LEDNICI PIVO? OTEVŘTE HO! BUDETE HO POTŘEBOVAT!)

Spotřebitel si dá rád poradit, co s načatým večerem, co s načatým životem. Cítí se útulně, když přes zeď slyší, že i u sousedů klapla dvířka lednice a že i tam čekají na zazvonění pošťáka. Pocit sdíleného prožitku (ve stejné chvíli, i když v rozdílných fotelech) vytváří z jednotlivých spotřebitelů kompaktní lid.

A když v pravé poledne vtrhne do obývacích pokojů soubojová skupina debatérů, má každý spotřebitel pocit rozhodčího. Nedělní oběd je ten chléb k těm hrám. Ani signalizace palcem (zřetelná reakce rozvášněného lidu v římském cirku) není současným spotřebitelům (sledujícím děj v aréně) odepřena. Telefonní linky přijímají jejich odezvu a graficky ji předvádějí na obrazovce. Součet bodů je ovšem jenom zdánlivým vítězstvím jedněch a zdánlivou prohrou druhych, neboť z tohoto veřejného hlasování žádná krev neteče. To si lid jen tak nezávazně hraje na rozhodčího. Kdo si hraje, nezlobí.

Spotřebitel, který je každodenně vtahován do hry (kvízy, soutěže, shromažďování etiket.), se nicméně cítí byt uspokojen, protože má ošidný pocit, že se prostřednictvím těchto nimravych blbůstek stává součástí nějakého společenství, že o něčem rozhoduje a dokonce může vyhrát tričko. A tak spotřebitel posunuje (přežívá) svůj život podle návodů, a když se přiblíží k uzávěrce, vysloví dojemné poslední přání, aby mu na kremaci přišel zahrát na housle pan Svěrák. Ke

Spotřebitelství je člověk dostrkáván. Pro občanský postoj se rozhoduje sám. Stejně jako sklon ke spotřebitelství má své postupné fáze, ani občanství nevzniká ze dne na den. Cesta k němu nemusí nutně začít výchovou v rodině a ve škole, i když ti šťastní, kteří mají fascinující příklad poblíž, si velkou část cesty (ne vždy!) urychlí. Co to tedy znamená a vyžaduje, stát se tady a teď skutečným občanem? Myslíme si, že na počátku je vědomí absence něčeho, co stát sice deklaruje, ale není schopen (ani ochoten) sám zajistit. (Například právo na spravedlivý soud.) Prvním předpokladem občanského postoje je schopnost rozeznat nedostatek, následně jej pochopit jako naléhavou vyzvu a nakonec ji přijmout jako svou osobní volbu. Skutečný občanský postoj znamená stálé hledání a stálou aktivitu. Je to cesta svým způsobem apoštolská, dobrodružná, nebezpečná, ale přitom jediná, po které lze jít, aby náš život nebyl spotřebováván bez užitku, bez přesahu. Občanství je služba bližnímu a obci. Stát s ní původně i počítal, když svým občanům zákonem zajistil právo na informaci, na šíření názorů, na spolčování. Kromě plebiscitu disponuje dnešní občan veškerými právy, jak zasahovat do stavu věcí a ovlivňovat změny ve prospěch obce. Obrazně (a přesto racionálně) řečeno, zatímco spotřebitel sedí ve fotelu u svého doporučeného piva a uhranutě čeká, až pošťák zazvoní dvakrát, občan má právo zatelefonovat ministrovi vnitra, vytrhnout jej z postele a sjednat si s ním schůzku kvůli policejnímu incidentu, jehož byl svědkem. A ještě dále: občan, který si své občanství uvědomuje i jako smluvní závazek ke státu, nezůstává netečný ani k zahraniční politice své země a využívá všech svých práv, aby se k ní veřejně vyjadřoval a organizoval akce (například na podporu utečenců či perzekuovaných bližních v jiných zemích). Občanství není krátkozraké a ani krátkodeché, protože to není role ve hře, ale životní volba. Uvědomujeme si, že tento nástin obrazu moderního občana by mohl působit idealisticky a naivně, pokud by nebyl podložen konkrétním příkladem. Čtenář nemá rád teorie, nudí ho a tohle rozhodně není ze života, sám nikoho takového nezná. My ale ano. Ujišťujeme čtenáře, že nejméně jeden takovy občan v Čechách skutečně existuje. Jmenuje se Stanislav Penc, je mu pouhych dvacet devět let a pro nás (starší aktivisty v oblasti lidských práv) je každodenním příkladem toho, že proti násilí, bezpráví, aroganci moci a zneužívání pravomocí je možné bojovat nenásilným a přesto účinným způsobem, který však vyžaduje oproštění od osobních ambicí, zato velikou vytrvalost a statečnost.

Občan Penc si nenavlékl své občanství až v listopadu 1989, ale už v době, kdy tento pojem měl ještě krycí jméno provokatér (případně vytržník, ztroskotanec, chuligán atd.). Jeho příběhy ze života jsou podrobně zdokumentované v archívech Ministerstva vnitra, pro nedůvěřivého čtenáře citujeme aspoň úryvek jedné Pencovy stížnosti. "Dne 30. srpna 1989, ve 20 hod. mně skupina příslušníků StB, které znám od vidění, na Karlově mostě vyhrožovala, že pokud most neopustím, shodí mě do Vltavy. Asi ve 20 hod. 10 minut jsem byl těmito příslušníky na začátku Karlovy ulice fyzicky napaden. Aniž by se mně něčím prokázali, vrhli se na mě, strhli mě na zem a začali mě kopat a bít pěstmi. Incident vyvolal pobouření kolemjdoucích turistů, s jejichž přispěním se mi podařilo uniknout.13. září jsem byl v 18 hod. na Gorkého náměstí zadržen příslušníky VB a StB. muž v civilu mě chytil za krk a s pomocí uniformovanych příslušníků VB mě zatlačili do služebního vozu. Odvezli mě na MO VB Školská, aniž by mně sdělili, proč jsem zadržen. Až po 6 hodinách jsem byl vyslechnut a poté opět bez jakéhokoli vysvětlení odvezen do CPZ. Po dalších 14 hodinách jsem byl propuštěn. Uvedené skutečnosti jsou dle mého názoru hrubým porušením čs. právního řádu a žádám v této věci o zahájení vyšetřování." Inspekce Ministerstva vnitra však Pencovi obratem sdělila, že "v postupu příslušníků SNB nebylo zjištěno porušení služebních a právních norem".

V dalších letech se aktivita občana Pence v oblasti lidských práv už stala legální a tedy tolerovanou. Některé politiky sice znervózňovala jeho všudypřítomnost na problematických setkáních, při vítání Pinocheta nebo čínské delegace se jeho protestní transparenty příliš nehodily, ale zakázat mu to nikdo nemohl. Vždycky nás fascinovalo, že někdo tak zábavny a neuspěchany jako Standa Penc dokáže zakládat fungující občanské spolky (HOST, Dokumentační středisko), sehnat pro ně místnosti v místech, nad kterymi by jásal pouze Kerouac, zútulnit je tak, že mu je úřady zase odejmuly pro výhodnější nájemníky, bavit se tím a najít zas jiné, organizovat výzkumné (či solidární) výpravy na Slovensko, sehnat obhájce pro zatčené demonstranty, sepsat podrobnou zprávu o brutalitě policistů při zásahu proti ekologickým aktivistům a donutit ministra vnitra, aby na ni v Poslanecké sněmovně zareagoval, zajistit internetovou stránku pro dokumentaci stavu lidskych práv v Čechách, množit brožurky o situaci v Tibetu a plakáty o rasově motivovanych útocích skinheadů, psát petice, pořádat tiskové konference a průběžně se dobře starat o svých šest psů. Zprávu o tom, že Stanislav Penc byl navržen do Rady pro lidská práva, jako její nejmladší člen, jsme přijali s nadšením. Nedlouho poté, dřív, než vláda schválené kandidáty oficiálně jmenovala, došlo v pražské vinárně U Kavků k brutálnímu napadení občana Pence policejním komandem. Aktivista byl bez udání důvodu a bez předložení služebních průkazů policistů (neměli ani identifikační čísla) surově zbit, odvlečen do cely v Bartolomějské ulici, prohledán a teprve po dvou hodinách, bez vysvětlení a bez sepsání protokolu, vyhozen na noční ulici. Následné zdůvodnění Ministerstva vnitra, že policie se domnívala, že Penc je celostátně hledany vrah z okresu Česká Lípa, by mohlo působit jako ubohá šaškárna (i když lékařská zpráva o utrpěnych zraněních příliš zábavná není), kdyby některá média nepřispěchala s tvrzením, že Stanislav Penc je skutečně trestně stíhanou osobou, která zpronevěřila peníze obce. Penc, který není zloděj a má samozřejmě čistý trestní rejstřík, okamžitě podal žádost o tiskovou opravu. Pokud nebude zveřejněna, dojde k soudnímu jednání.

Tento pokus o kriminalizaci nejznámějšího aktivisty je velmi závažným znamením, neboť je to po listopadu první mediálně vyznamny pokus o diskreditaci tohoto druhu, zatímco v době totality byly podobné praktiky používány běžně. Hry tehdejšího režimu lid přijímal, protože se domníval, že poslušnost a mlčení jsou zárukou jeho nenápadnosti a bezpečí. Současný systematický tlak na diskreditaci Stanislava Pence v nás vyvolává pocit, že se jedná o tzv. "mapování terénu". Přijme spotřebitel tuto hru, je už v té fázi? Pokud ano, co bude následovat pak? Podaří se ten ohrožený druh, jehož je občan Penc nejviditelnějším představitelem, konečně vyhubit?

Odpověď na tyto otázky bude už brzy známá. Jestliže Pencovo členství v Radě pro lidská práva nebude schváleno, znamená to, že vláda má ze skutečného občana

této země strach. Obdobně jako se kdysi formalističtí farizejové lekali toho mladého, nestudovaného Galilejce, který mluvil tak, jakoby sám měl moc a podle svého hlubokého nároku na přítomnost i jednal. Ohrožení, znevažování a tupení charismatického Mistra však působilo na jeho "učedníky" jako výzva. "Jdi tedy a jednej podobně!. Neboť vy jste solí země: kdyby sůl ztratila svou slanost, čím by lidé solili? K ničemu by nebyla, leda vyhodit, podupat!"

 

 

 

Mladá fronta Dnes

23.03.1999

Vyšetřovatel rozhodne, zda policisté porušili zákon

 

Praha (gar) - Vyšetřování incidentu, při němž několik pražských policistů zbilo člena vládní rady pro lidská práva Stanislava Pence, se chýlí ke konci. Vyšetřovatel případu již vyslechl všechny svědky a nyní čeká na doručení posudku soudního lékaře. O tom, zda policisté porušili při zásahu proti Pencovi zákon, by měl rozhodnout do čtrnácti dnů . "Znalecký posudek je důležitý. Měl by určit roz sah zranění pana Pence. To bude potřeba pro právní kvalifikaci případu," řekl Bohuslav Pultar z oddělení stížn o stí a kontroly pražské policie. Ačko liv tím vlastně připustil, že policisté napadením Stanislava Pence mohli porušit zákon, žádný závěr k případu ještě nesdělil. "Nechci předbíhat," uvedl Pultar . Stanislava Pence fyzicky napadlo několik policistů při incidentu v restauraci U Kafků, kde seděl ještě s dalším členem rady pro lidská práva Kumarem Vishwanathanem. Policisté po nich chtěli občanské průkazy, Penc jej však odmítl vydat a zeptal se po důvodu kontroly. Podle jeho tvrzení a svědectví jeho kolegy, se poté na něj policisté surově vrhli a vytáhli jej za vlasy před restauraci. Pence pak bez výslechu drželi hodinu a půl v cele na služebně v Bartolomějské ulici a bez vysvětlení i protokolu jej pak propustili na svobodu. Penc vyhledal lékaře a nechal se vyšetřit. "Pacient má hematomy na obou pažích, které svým charakterem mohou odpovídat otlaku ruky. Na pohmat je bolestivá kůže hlavy, údajně v oblasti, kde byl tažen za vlasy," stojí v lékařském nálezu, který minulý týden obdržel i vyšetřovatel Bohuslav Pultar. Penc se společně se svym advokátem obrátil dopisem na inspekci ministra vnitra, která však případ obratem předala pražské policii - oddělení stížností a kontroly. Teprve jestliže toto oddělení zjistí, že policisté porušili zákon, bude se věcí zabyvat inspekce. Před soud se však případ dostane zcela jistě. Pencův advokát chce žalovat policisty za informace, které o jeho klientovi zveřejnili. Ve svém stanovisku totiž k případu uvedli, že Penc byl při konfliktu zjevně opily a arogantní, přestože k tomu nemají žádné důkazy.

 

 

 

Slovo

04.02.1999

Byl to profesionální faul!

Stanislav Penc, nově jmenovany člen vládní Rady pro lidská práva, byl inzultován policisty v jedné z pražských restaurací. To je opravdu gól! Stalo se to v den, kdy bylo první zasedání této rady. Seděl jsem tam taky. Stanislav Penc byl policisty napaden a posléze odveden na policejní stanici jen proto, že si dovolil odmítnout předložit občanský průkaz. Oprávněně si totiž myslel, že policisté nemají žádný důvod, aby ho otravovali. Oni si zase na- opak mysleli, že je to drzost nevídaná, aby si člověk podezřelého vzhledu (ať mi Standa Penc promine  jen naznačuji mínění policistů) mohl vůbec takovou věc vůči nim troufnout. Jsouce zvyklí jednat podle regulí v dřívějších dobách zaběhlych a osvědčených, udělali to, o čem si myslí, že je jejich vydržené právo. Teď se ukáže, jestli je, nebo není! Nepochybuji o tom, že příslušný náčelník prohlásí, jestli už neprohlásil, že vše proběhlo v pořádku a v rámci přiměřeného policejního zákroku. Možná že k tomu bude ustavena i komise, která to bude zkoumat. A divil bych se, kdyby zjistila něco jiného, než že Penc byl pod parou a že policistům nic jiného nezbývalo. V krajním případě prohlásí, že to je tvrzení proti tvrzení a nelze rozhodnout jednoznačně, kdo je vinen. Pak se to vždy odloží a život běží dál. Nebo se konečně ukáže, jestli více zmůže tvrzení dvou členů vládní rady (byl tam také Khumar Wishvanathan), nebo tří policistů  vlastně státních úředníků. A jsme u toho! Jak se vlastně má "konkrétní" úředník chovat k občanovi? Jak má být profesionálně vybaven, aby zvládl bezpečně a bez problémů  a ovšem i korektně, o tom je řeč  i třeba nezvykle se chovajícího občana? A to tak, aby občan nedošel k úhoně a úřadu bylo učiněno zadost? A je nezvyklé chování totéž co nezákonné? A poznají policisté ten rozdíl? To, myslím si, je věc policejních šéfů, aby to už konečně své podřízené naučili. Jenže  vědí to policejní šéfové sami? Nejsem si tím vůbec jist  na základě všeho, co jsem dosud zažil. Ale čím jsem si jist stoprocentně, je to, že to větší část našich řadových policistů neví. Je to prostě tak, že každý nezvykle se chovající člověk může být na ulici ohrožen. A takoví policisté, jací zakročili proti Stanislavu Pencovi, jsou potenciálním nebezpečím pro občany pohybující se na ulici. Zločin je někde jinde, než kde ho tito policisté hledají. Obvykle ne v hospodě u družně se bavících lidí. Trvám na tom: Dokud naši policejní ředitelé tvrdě nepostihnou profesionální faul, jehož se dopustil policista, do té doby se nic nezmění v aroganci státních úředníků vůči občanovi. Zákrok proti Pencovi byl profesionální faul!

KAREL HOLOMEK, předseda Společenství Romů na Moravě

 

 

 

Plzeňsky deník

02.02.1999

Předvedení Stanislava Pence bylo nezákonné

Muži zákona neuvedli, proč občanský průkaz od něj požadují

PRAHA - Policejní předvedení člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence po půlnoci 27. ledna z restaurace U Kafků do služebny v Bartolomějské ulici bylo podle názoru vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla v rozporu se zákonem. Pencovo předvedení však podle Uhla nemělo s jeho členstvím v radě souvislost.

Uhl ve svém včerejším vyjádření upozornil, že přes různost verzí o předvedení se policisté, Penc i jeho společník u stolu Kumar Vishnawathan shodují v tom, že policie žádný důvod k požadování občanského průkazu neuvedla.

"Ani důvod k legitimování a následnému předvedení, který dodatečně policisté uvádějí, nepatří mezi důvody zákonné, leda, že by slovní spor, který svým nezákonným postupem vyprovokovali, považovali za Pencův přestupek," míní Uhl. Zdůraznil, že předvedení na policii nesmí být sankcí za to, že někdo vzbudí policistovu pozornost či nelibost.

Policejní požadavek, aby někdo prokázal svoji totožnost, ačkoliv nejde o případ uvedený v zákonu o Policii ČR, je nezákonný, shrnul vládní zmocněnec. Dodal, že takové protiprávní zásahy nejsou ojedinělé.

Na inspekci ministra vnitra se obrátil v pátek legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky se žádostí o prošetření případu člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence.

 

 

Lidové noviny

02.02.1999

Policie jedná jak o za starých časů

Petruška Šustrová

Většina českých policistů vyznává jen jednu stránku své práce pronásledování zločinců. Občas je v tom tak důsledná, že nějakého toho pachatele odstřelí jak o králíka jen proto, že ho nemůže dohonit.

 

Minulý týden byl v restauraci bez kloudného důvodu zatčen člen vládní rady pro lidská práva Stanislav Penc. Podle jeho slov a podle lékařské zprávy se k němu policisté chovali násilnicky, odvlekli ho a zhruba dvě hodiny zadržovali. Mluvčí pražské policie tvrdí, že se pan Penc odmítl legitimovat a byl podnapilý. Příhoda, kterou snad každý z nás v takové či onaké podobě zná. Stanislav Penc chtěl vědět, proč by se měl legitimovat, když nic neudělal, navíc seděl ve společnosti dalšího člena vládní rady pro lidská práva, který mohl jeho identitu v případě potřeby dosvědčit. A to je právě ono: kdyby totiž bylo potřeba Pencovu identitu skutečně prokázat, mohli mu policisté vysvětlit, proč ji chtějí znát, a k incidentu vůbec nemuselo dojít. Od listopadu 1989 jsme se od řady politiků a úředníků už opravdu hodně naposlouchali o tom, že policie má sloužit občanům a chránit jejich bezpečnost. Všichni přinejmenším tušíme a řada z nás nezvratně ví, že v demokratickém státě se policista nechová tak, jako u nás dosti často. Neurvale na vás houkne, a když ho neposlechnete, zkroutí vám ruce a odtáhne vás s hrubými poznámkami či dokonce s výhrůžkami do cely předběžného zadržení, odkud vás pak v lepším případě bez omluvy vyhodí na ulici. V horším případě vás nařkne, že jste ho napadli. Za komunismu zpracoval Výbor na obranu nespravedlivě stíhanych takovych případů mnoho a i tenkrát se našlo mnoho slušných či pseudoslušných lidí, kteří se ptali: "A proč ten nešťastník radši neposlechl a neukázal jim legitimaci? Měl by pokoj." Že by na tom něco bylo? Když vás zastaví na osamělém místě dva chlapi s pistolí a řeknou vám, abyste jim dali všechny peníze, asi to radši uděláte a budete rádi, že jste z toho vyvázli se zdravou kůží. Jenže: policii platíme ze svých daní právě proto, aby nás proti podobnym násilníkům chránila. Policie je služba občanům, a dokud se podle toho nezačne chovat tedy dokud policisty jejich nadřízení nedonutí, aby se chovali důsledně slušně, nemá smysl mluvit o tom, že v této zemi existuje nějaky právní stát. Většina českých policistů vyznává jen jednu stránku své práce pronásledování zločinců. Občas je v tom tak důsledná, že nějakého toho pachatele odstřelí jako králíka jen proto, že ho nemůže dohonit. Až příliš často nejsou případy policejního násilí proti občanům potrestány: pro názornost připomeňme násilí proti účastníkům Global Street Party loni v květnu. Inspekční orgány policie i ministerstva vnitra až příliš často podlehnou dojmu, že jejich posláním je chránit policisty. Nikoli: i oni jsou placeni z daní, i jejich úkolem a povinností je chránit zákon a bezpečí občanů, a ne retušovat a zamazávat chyby policistů a jejich porušení pravidel i zákona. Kde není žalobce, není pochopitelně ani soudce a řada lidí, kteří se stali obětí policejní hrubosti, nemá chuť posílat stížnosti a komplikovat si život, aby se pak dozvěděli, že podle svědectví úředních osob (tj. policistů) se vše sběhlo jinak, než tvrdí poškozený. Ne tak Stanislav Penc, ten stížnost i trestní oznámení podal. Sledujme tedy bedlivě, jak se s nimi příslušné úřady vypořádají.

 

 

 

 

Českobudějovické listy

01.02.1999

Člen Rady pro lidská práva podal oznámení na policisty

Podle prohlášení spolku Šalamoun byl Stanislav Penc policií v noci na minulou středu surově napaden, zraněn a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadržen.

Praha - Člen vládního poradního orgánu Rady pro lidská práva Stanislav Penc podal inspekci ministra vnitra trestní oznámení na policisty, kteří ho podle prohlášení spolku Šalamoun v noci na minulou středu surově napadli a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadrželi.

Způsobit mu přitom měli pohmožděniny a naražení žeber, jež si vyžádaly pracovní neschopnost. ČTK o případu informovali John Bok a Lenka Procházková ze Spolku pro nezávislou justici Šalamoun. Podle policejní mluvčí Evy Brožové byl Penc předveden proto, že se odmítl legitimovat při kontrole a v opilosti byl vůči policistům arogantní.

Podle Šalamounu členové Rady pro lidská práva Kumar Vishnawathan a Stanislav Penc navštívili v úterý večer po prvním zasedání rady restauraci U Kavků. "Krátce po půlnoci 27. ledna vtrhlo do restaurace asi patnáct příslušníků Policie ČR v černých uniformách bez identifikačních čísel," uvedl Šalamoun. Když se Penc zeptal na důvod žádosti o předložení občanského průkazu, byl zadržen.

Dva policisté ho údajně vzali za vlasy, táhli přes stůl, bili jej a surově vlekli na policejní oddělení. Po odebrání osobních věcí strávil Penc v cele asi hodinu a půl, pak mu je policisté vhodili do cely s tím, "ať vypadne". Penc se nedomohl sepsání protokolu o předvedení a asi po další půlhodině ho policisté vyhodili na ulici, uvedl Šalamoun.

Druhý den dopoledne se nechal Penc ošetřit v nemocnici. Jeho právní zástupce pak podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Zástupci Šalamounu spatřují výjimečnost případu v tom, že "policejní brutalita směřovala proti aktivistovi za lidská práva, který je navíc členem vládního poradního orgánu".

 

 

 

 

Radiožurnál

03.05.1999

Anarchisté obviňují policii z ochrany neonacistů

Ozvěny dne 18

Petr Honzejk

Moderátor (Věra Štechrová):

Policie trvá na tom, že prvomájový zásah v ulicích Prahy, při kterém se střetla s anarchisty, byl v souladu se zákonem. Anarchisté naopak policii obviňují z vyprovokování incidentu a ochrany neonacistů. Podrobnosti od Petra Honzejka.

 

K prudké bitce policistů s anarchisty došlo poté, co se anarchisté pokusili dostat k průvodu několika set skinheadů. Velitel zásahu Antonín Fedorko tvrdí, že policie zasáhnout musela.

 

Antonín Fedorko:

Kdybysme dopustili střetu anarchistů a skinů, došlo by k masakru a došlo by ke krveprolití.

 

Sobotní pochod skinheadů Prahou nebyl povolen, policie přesto tvrdě zakročila pouze proti anarchistům a skiny, kteří otevřeně projevovali sympatie k fašismu, nechala být. Proč, to vysvětlil zástupce ředitele pražské policie Miroslav Platil.

 

Miroslav Platil:

Tady ten rozdíl je v tom, že oba dva byli vyzváni k tomu, aby se rozešli, a s tím, že skini samozřejmě prohlásili: "Nerozejdeme se, my průvod uskutečníme." Ale nečinili násilí. Anarchisté po tom vyzvání začali být násilní. A v tom je ten rozdíl.

 

Známý anarchista Jakub Polák dnes obvinil policii z ochrany neonacistů. S postupem policie nesouhlasí ani Stanislav Penc z dokumentačního střediska pro lidská práva.

 

Stanislav Penc:

To prostě takle nejde. Na jedny straně policie kordonem chránila neonacistickou akci a průvodem je dovedla až tam, kam chtěli jít, a předtím, kdo jim stál v cestě, tak toho rozehnali tonfama a policajtama s vobuškama na koních. Takle policie prostě jednat nemůže.

 

Trestní oznámení na policisty podávají dva redaktoři Večerníku Praha. Jeden z nich, Karel Vrána, říká, že byli společně s kolegou brutálně napadeni, a to i přesto, že se policistům chtěli prokázat novinářským průkazem.

 

Karel Vrána:

Odpovědí nám byly urážky a mě jeden policista udeřil plexištítem do obličeje a kolegovi vrazil tonfu do žeber. Večer jsme zjistili, že mu žebro zlomil.

 

Policie při sobotních nepokojích předvedla 23 lidí. Vyšetřovatelé zatím nerozhodli, zda někoho obviní z trestnych činů.

 

 

 

 

Mladá fronta Dnes

02.03.1999

Člen vládní rady bude vypovídat kvůli zásahu policistů

DAVID GARKISCH

 

Praha - Kvůli zásahu policistů v jedné z pražských restaurací stane dnes u výslechu v sídle pražské policie v Kongresové ulici člen vládní rady pro lidská práva Stanislav Penc. Ten tvrdí, že jej před měsícem surově napadla hlídka policistů, když se zeptal po důvodu, proč má předložit občanský průkaz. Ačkoliv si Penc stěžoval na postup policistů přímo u Inspekce ministra vnitra, ta jeho podnět předala oddělení kontroly a stížností při pražské policii. "Inspekce se asi domnívá, že se při policejním zákroku nestal trestný čin, protože jinak by se tím musela zabývat. Já i můj právník si ale myslíme, že se stalo několik trestnych činů," řekl Stanislav Penc. Incident se odehrál v restauraci U Kafků, kde Penc seděl ještě s dalším členem rady pro lidská práva Kumarem Vishwanathanem. Kolem jedné hodiny v noci dovnitř vrazili policisté, kteří po Pencovi chtěli občanský průkaz. "Řekl jsem si, že už není totalita, aby po mně mohl někdo chtít průkaz. A tak jsem se zeptal proč. Jeden z nich mi řekl: Tak ty chceš znát důvod? Pak ukázal dvěma policistům, že mě vezmou s sebou," popsal počátek incidentu Penc. Tvrdí, že pak jej policisté surově vyvlekli ven a za vlasy dotáhli na stanici. Tam jej prošacovali a bez výslechu asi hodinu a půl drželi. Když jej chtěli propustit, požadoval protokol o celé události. Ani ten však nedostal a namísto toho jej policisté ze služebny vyhodili. Penc okamžitě vyhledal lékaře, který zranění svědčící o brutalitě zákroku potvrdil. "Pacient má hematomy na obou pažích, které svým charakterem mohou odpovídat otlaku ruky. Na pohmat je bolestivá kůže hlavy, údajně v oblasti, kde byl tažen za vlasy," stojí v lékařském nálezu. I nspekce ministra vnitra, kam dorazil dopis od Pence a jeho advokáta, případ dosud nijak nešetřila. "Inspekce to oznámení vzala jen jako stížnost, protože prvky trestního oznámení ten dopis neměl. Stížností se nyní zabývá oddělení u pražské policie. Jestli v případu najde porušení zákona, předá jej inspekci, jinak si to vyřeší pražští policisté sami," vysvětlil Samuel Truschka z ministerstva vnitra. Penc, ktery byl po zákroku třiadvacet dní v pracovní neschopnosti, vidí v zákroku policie nejméně tři trestné činy. "Zneužití pravomocí veřejného činitele, omezování osobní svobody a ublížení na zdraví," prohlásil. Podle policistů byl Penc při incidentu naopak opilý a arogantní.

 

 

 

 

 

ZN Zemské noviny

02.02.1999

Inspekce se nebude zabývat stížnostmi proti předvedení Stanislava Pence

Praha (ČTK, nov)  Inspekce ministra vnitra se nebude zabývat stížnostmi na postup policie při předvedení člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence po půlnoci 27. ledna z restaurace U Kafků do služebny v Bartolomějské ulici, protože z nich nevyplývá podezření ze spáchání trestného činu. Podněty k prošetření postupu policie podal Pencův advokát a též Kancelář prezidenta republiky. Penc byl údajně předveden, protože se odmítl legitimovat Podle názoru vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla bylo Pencovo předvedení v rozporu se zákonem. S Uhlovým tvrzením, že policista nesmí nikoho žádat, aby prokázal svoji totožnost, pokud se nejedná o případ uvedený v zákonu o Policii ČR, plně souhlasí Jiří Suttner z policejního prezidia. "Když policista někoho kontroluje v restauraci, musí vědět, proč to dělá. Občan může podat na policistovo jednání stížnost. Téměř ve sto procentech případů se ukáže, že chyba nebyla na straně policisty," vysvětluje Suttner. Policisté mohou požadovat prokázání totožnosti například v případě, že osoba odpovídá popisu hledaného pachatele, nebo když se pohybuje na místě, kde došlo k trestné činnosti.

 

 

 

 

Lidové noviny

18.02.1999

Pencovo oznámení inspekce šetřit nebude

Případ údajně neoprávněného zadržení se šetří jako přestupek

Proti postupu policie v případu člena vládní rady pro lidská práva se ohradila i Kancelář prezidenta republiky.

 

PRAHA Neexistuje "podezření ze spáchání trestného činu". Začátkem února takto odůvodnil Samuel Truschka z tiskového oddělení ministerstva vnitra, proč se inspekce jeho resortu nebude zabývat stížností na policisty, kteří 27. ledna zadrželi člena vládní rady pro lidská práva Stanislava Pence. Tehdy seděl Penc spolu s dalším členem rady v hostinci U Kafků. Další chvíle podle Pencových slov proběhly následujícím způsobem: "Seděl jsem v restauraci U Kafků spolu dalším ze členů Rady pro lidská práva a asi čtyřicet minut po půlnoci tam vpadla přepadová jednotka. Šli rovnou za mnou, vyzvali mě, abych předložil občanský průkaz. Řekl jsem, že ho ukážu až mi řeknou důvod. Na to jeden ze dvou policistů, kteří byli v civilu ukázal na ostatní policisty a pak na mě chytli za vlasy a vyvlekli ven." Policisté podle Pence neuvedli žádný důvod, proč měl byt zadržen, použili mimo vyhrožování hrubého fyzického násilí a bez zaprotokolování ho na dvě hodiny drželi v policejní cele. Odtud ho policisté museli "vyhodit", protože Penc podle svého vyjádření odmítl odejít bez sepsání řádného protokolu. Policejní verze je jiná. Podle policejní mluvčí Evy Brožové byl Penc předveden proto, že se odmítl legitimovat při kontrole a v opilosti byl vůči policistům arogantní. Podle Brožové byl Penc kontrolován při pátrací akci kriminalistů v centru Prahy. "Odmítl prokázat svoji totožnost, odmítl se legitimovat, byl na policisty arogantní a byl evidentně opily," hájila postup policistů Brožová. Podle ní Penc neuposlechl ani výzvy uniformované policie, a ta ho za pomoci "předváděcích chvatů vyvedla z restaurace a předvedla na místní oddělení". "Když byla zjištěna jeho totožnost, byl propuštěn," vysvětlovala mluvčí. Stížnosti na policejní postup podali Pencův právní zástupce Václav Vlk a Kancelář prezidenta republiky. Případ vedou policisté v Praze 1 jako Pencův přestupek. Druhý den dopoledne se nechal Penc ošetřit v nemocnici. Po "předvedení" byl Stanislav Penc v několikadenní pracovní neschopnosti.

 

 

 

Lidové noviny

18.02.1999

Údaje o neúspěšných stížnostech nelze nikde získat

Štěpán Korčiš

Šikanoval vás policista? Týral vás psychicky? Postupoval podle vašeho názoru jiným nezákonným způsobem? Stěžujte si, ale šanci na úspěch máte malou.

 

PRAHA Nedávno byl pry neoprávněně zadržen a policisty šikanován člen vládní rady pro lidská práva Stanislav Penc. Loni v květnu policie tvrdě zasáhla proti rabujícím účastníkům (ale i proti lidem, kteří s nimi neměli nic společného) Global Street Party. V obou případech byly na postup policie podány stížnosti. V obou případech nebyly podle ministerstva vnitra a policie oprávněné. Jen malá část trestních oznámení a stížností na nezákonné postupy a zásahy policie se totiž dostane až k vyšetřovateli. Stanislav Penc hovoří v této souvislosti o pouhých pěti procentech případů, které nejsou "smeteny pod stůl". "Obávám se, že to ani za mého fungování nebylo o moc větší," říká v této souvislosti bývalý ředitel Inspekce ministerstva vnitra Vladimír Nechanický. Zástupce ředitele tiskového odboru ministerstva vnitra (MV) Samuel Truschka tvrdí, že podobné statistické údaje nemá, a že se ani nedají "nikde" získat. Podle něj Inspekce MV neeviduje, kolik z celkového počtu podaných trestních oznámení či stížností se dostane se dostane až do fáze obvinění či kárného řízení v rámci policie.

 

Zdlouhavý postup

Běžné trestní oznámení vyšetří kriminální služba a případ předá úřadu vyšetřování. Ten rozhodne zda existuje podezření z trestného činu. Pokud ano, sdělí dotyčnému, na něhož bylo podáno trestní oznámení, z čeho je obviněn. Případy, kdy je trestní oznámení podáno na běžného občana se úřad vyšetřování zaobírá vždy. Dále úřad vyšetřování vypracuje návrh na obžalobu a předá ho státnímu zástupci, ten pak rozhodne o obžalobě a předloží ji soudu. V případě policie nešetří trestní oznámení kriminální služba, ale Inspekce ministerstva vnitra.. Ta má podstatně větší pravomoci než běžná kriminální služba. Může totiž rozhodnout, že případ který šetří, již na úřad vyšetřování nedorazí. Je zcela v její pravomoci rozhodnout, že neexistuje podezření z trestného činu a případ postoupit úřadům policie, které jej pak řeší jako stížnost. Touto procedurou pak úředníci vysvětlují neexistenci přesné statistiky "úspěšnosti" stížností na policisty. U "běžných" občanů tedy rozhoduje o obvinění a obžalobě úřad vyšetřování a státní zástupce. U policistů rozhoduje již Inspekce MV, zda se jejich případ před vyšetřovatele a státního zástupce vůbec dostane. Teprve pokud ano, následuje procedura běžná u "občanů-nepolicistů.

 

"Trochu napadnutelná" objektivita

Trestní oznámení na policisty tedy jen v minimu případů vedou k vyšetřování a obžalobě. V naprosté většině jsou podle inspekce neoprávněné. I v situacích, kdy inspekce trestní předá úřadu vyšetřování, případ často neskončí před soudem. I velmi závažné případy končící smrtí jsou často úřadem vyšetřování odloženy, nebo na práci policistů v nich figurujících "není shledáno pochybení". Podle Vladimíra Nechanického je "nešťastné", že inspekce je podřízena ministru vnitra a ne například státnímu zastupitelství. Objektivita je, jak říká, za těchto podmínek "trochu napadnutelná". Podle Nechanického vedení vnitra i policejní prezidium zcela logicky nemá zájem, aby pověst policie byla zbytečně narušována. "Já sám jsem prosazoval, že pokud policista zakročil úspěšně, a bylo podezření že porušil zákon, měl by byt omilostněn a mělo by byt zveřejněno že postupoval správně," tvrdí Nechanicky. V inspekci podle něj vždy byli a jsou důstojníci, kteří se snaží kamarádům ve zbrani pomoci. S odstupem času se Nechanický na práci inspekce dívá kriticky: "Já jsem byl velice překvapen, že se nikdo nedostal ani do kázeňského potrestání ohledně akce-masakru ve Vodičkově ulici (závěr květnové Global Street Party pozn. red.)." Objektivita chybí v práci Inspekce ministerstva vnitra i podle byvalého policejního ředitele Stanislava Novotného. Sám tvrdí, že když řídil policii a přál si aby odbor kontroly stížností pracoval co nejobjektivněji, procento oprávněnych stížností občanů se zvedlo. Z vedení Inspekce MV se LN podařilo zastihnout pouze zástupce ředitele jednoho z oddělení Radovana Šťastného. Ten se však k počtu trestních oznámení uznaných inspekcí jako oprávněné i vůbec k práci inspekce odmítl vyjádřit s tím, že k tomu nemá žádné podklady. Loni bylo zjištěno 306 pachatelů trestné činnosti z řad policistů.

Některé sporné zásahy policie v posledních letech:

LISTOPAD 1994 - U Těškova na Rokycansku chtěli policisté kontrolovat řidiče Josefa Šoltyse, který před jízdou pil. Pokusil se jim ujet a pak se před nimi zamknul v autě. Když vystoupil, policisté ho zbili tak, že zemřel na následky vnitřních zranění. V květnu 1995 byla na oba policisty podána obžaloba.

 

KVĚTEN 1996 - Zásah v rockovém klubu Propast v Praze na Žižkově, údajně v souvislosti s prodejem a užíváním drog, nic významného v tomto smyslu ale zásah nepřinesl. Zásahové komando v kuklách a se samopaly návštěvníky klubu údajně šikanovalo a bilo.

 

SRPEN 1996 - Vietnamce (jednoho muže a dvě ženy) podezřelé z prodeje neokolkovaných cigaret policisté na několik hodin spoutali, nechali je bez jídla a neposkytli jim tlumočníka. V květnu 1997 ústavní soud prohlásil jednání policistů vůči Vietnamcům za ponižující. Několik policistů z Prahy 6 bylo kázeňsky potrestáno.

 

BŘEZEN 1997 - Údajně neadekvátní zásah proti hostům restaurace Pod Petřínem v Praze. Po konfliktu, který nastal mezi skupinou návštěvníků restaurace a policejní hlídkou, zasáhlo proti čtyřiceti účastníkům oslavy sportovců v této malostranské restauraci asi 35 policistů se psy. Konfliktu byl také náhodou přítomen ředitel pražské městské policie Rudolf Blažek, který tehdy policejní zákrok označil za neprofesionální. Dva účastníci oslavy byli obžalováni z útoku na veřejného činitele.

 

KVĚTEN 1997 - Policejní zásah před budovou ministerstva vnitra v Praze na Letné proti demonstrantům, kteří si připomínali výročí policejní razie v pražském klubu Propast. Policisté zakročili poté, co jeden z demonstrantů rozbil lahví skleněné dveře budovy ministerstva. Výsledkem zásahu bylo dvanáct zadržených demonstrantů a dva zranění. Policie fyzicky napadla a zadržela fotoreportéra ČTK, ač se prokázal novinářským průkazem. Inspekce ministerstva vnitra věc uzavřela s tím, že žádný z policistů nespáchal trestný čin, pouze dva příslušníci policie se dopustili přestupku, ten se však netýkal přímo zákroku proti demonstrujícím.

 

KVĚTEN 1998 - taneční hapenning Global Street Party 98 později přerostl v otevřený střet radikálů s policií, rozbíjení výloh a rabování obchodů. Bylo zadrženo 67 osob, obviněno 26, z nichž u 18 bylo později zastaveno trestní stíhání. Třicet osob si stěžovalo na brutalitu policistů a psychické i fyzické týrání zadržených. Vláda policejní zásah shledala přiměřeným. Policie sama označila zásah za adekvátní.

Pramen: ČTK

 

 

 

Lidové noviny

02.02.1999

Vnitro nebude vyšetřovat Pencův případ

Podle Uhla předvedla policie Pence v rozporu se zákonem

 

Prezidentská kancelář žádá, aby zadržení Stanislava Pence prošetřila inspekce ministerstva vnitra.

 

PRAHA Se žádostí o prošetření případu člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence, proti němuž ve středu zakročili policisté, se na inspekci ministra vnitra v pátek obrátil legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky. "My jsme požádali inspekci ministra o přešetření té události na základě informací od pana Pence," řekla včera pracovnice zmíněného odboru prezidentské kanceláře. Upozornila, že podnět kanceláře je jiné právní povahy než trestní oznámení, které podal inspekci Penc, zastoupený advokátem Václavem Vlkem. Podle spolku pro podporu nezávislé justice Šalamoun v noci na středu policisté Pence surově napadli a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadrželi. Způsobit mu přitom měli pohmožděniny a naražení žeber, jež si vyžádaly pracovní neschopnost. Policie tvrdí, že v noci na středu 27. ledna probíhala v centru Prahy pátrací akce. Penc byl předveden proto, že se odmítl v restauraci legitimovat při kontrole, byl opilý a vůči policistům arogantní. Policisté prvního pražského obvodu událost vyšetřují jako přestupek.

 

Uhl: zadržení není trest

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl považuje policejní předvedení Pence do služebny v Bartolomějské ulici za nezákonné. Uhl upozornil, že přes různost verzí o předvedení se policisté, Penc i jeho společník u stolu Kumar Vishnawathan shodují v tom, že policie žádný důvod k požadování občanského průkazu neuvedla. Uhl zdůraznil, že předvedení na policii nesmí být sankcí za to, že někdo vzbudí policistovu pozornost či nelibost. O nezákonnosti postupu svědčí podle vládního zmocněnce i to, že policisté u policejního útvaru se ani nepokusili o "řádné objasnění věci". Po dvou hodinách Pence, ktery se marně dožadoval výslechu a záznamu o něm, vyhodili na ulici, aniž se o nějakém přestupku zmínili. Případ pokládá Uhl za o to závažnější, že vůči Pencovi použili policisté násilí, tahali ho za vlasy a způsobili mu zranění. Inspekce ministra vnitra se stížnostmi na postup policie při předvedení Pence zabývat nebude, protože z nich nevyplývá podezření ze spáchání trestného činu. "Inspekce oba podněty obdržela dnes ráno, vyhodnotila je jako stížnost proti postupu policistů a postoupila oddělení stížností a kontroly Správy hlavního města Prahy (policie ČR)," uvedl včera Samuel Truschka z tiskového odboru ministerstva vnitra.

 

 

 

Lidové noviny

01.02.1999

Stanislav Penc podal na policisty, kteří ho zatkli, trestní oznámení

PRAHA Trestní oznámení na pražské policisty podal člen vládní Rady pro lidská práva Stanislav Penc. Důvodem je zásah patnácti policistů, kteří jej ve středu zadrželi v pražské restauraci U Kafků. Penc byl podle svých slov zadržen bez udání důvodu a s použitím násilí. Policie odmítá sdělit o zákroku bližší informace. Pencův právní zástupce Václav Vlk je přesvědčen, že policie vede proti známému obhájci lidských práv kampaň. Penc se totiž snaží již delší dobu monitorovat policejní násilí. Podle Pencova vyjádření ho měli policisté z restaurace vyvléci poté, co odmítl předložit OP. "Řekl jsem jim, aby mi nejdříve sdělili důvod, což musí. To odmítli," uvedl Penc. Policisté ho poté podle jeho slov odvlekli na stanici, kde ho drželi dvě hodiny v cele. Penc musel po zadržení vyhledat lékařskou péči. Mluvčí pražské policie Josef Šulcek odmítl uvést bližší podrobnosti. "Pokud vím, šlo o pátrací akci kriminální služby. Pan Penc odmítl prokázat totožnost, byl arogantní a v podnapilém stavu," řekl včera LN Šulcek. Na otázku, proč nebyl s Pencem sepsán protokol a zda policie skutečně použila násilí, odpověděl, že další informace budou k dispozici až bude celá věc vyšetřena.

kub, onb

 

 

 

 

Britské listy

02.02.1999

Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby - Co je nového v České republice

Trvejte v ČR pevně na svych právech, dostanete od policie pravděpodobně do žeber. Podle spolku pro podporu nezávislé justice Šalamoun v noci na středu surově napadli pražští policisté Stanislava Pence, členy Rady pro lidská práva, a asi dvě hodiny ho nezákonně zadržovali. Po půlnoci dne 27. ledna předvedla policie Pence z restaurace U Kafků do služebny v Bartolomějské ulici. Přes různost verzí se policie, Penc i jeho společník u stolu Kumar Vishnawathan shodli v tom, že policie žádný důvod k požadování občanského průkazu neuvedla. "Ani důvod k legitimování a následnému předvedení, který dodatečně policisté uvádějí, nepatří mezi důvody zákonné, leda, že by slovní spor, který svým nezákonným postupem vyprovokovali, považovali za Pencův přestupek," míní Petr Uhl, vládní zmocněnec pro lidská práva. Zdůraznil, že předvedení na policii nesmí být sankcí za to, že někdo vzbudí policistovu pozornost či nelibost. Podle vyjádření policie se v noci na středu konala v centru Prahy pátrací akce kriminální policie. Penc byl předveden proto, že se odmítl v restauraci legitimovat při kontrole, byl prý "opilý" a vůči policistům "arogantní". (Stanislav Penc, který se před časem s Tomášem Pecinou dožadoval transkriptu z jednání českého Senátu, kdy jim bylo původně řečeno, že ho nedostanou, protože je tajný, zdá dobře svá práva. Dovedu si představit, že se policie zeptal, když po něm chtěla občanku, proč ji chce.) O nezákonnosti postupu svědčí podle Petra Uhla i to, že policisté u policejního útvaru se ani nepokusili o "řádné objasnění věci". Po dvou hodinách Pence, ktery se marně dožadoval výslechu a záznamu o něm, vyhodili na ulici, aniž se o nějakém přestupku zmínili. Případ pokládá Uhl za závažný, že vůči Pencovi použili policisté hrubého násilí, tahali ho za vlasy a způsobili mu zranění, jež si vyžádala osmidenní pracovní neschopnost. Policejní požadavek, aby někdo prokázal svoji totožnost, ačkoliv nejde o případ uvedený v zákonu o Policii ČR, je nezákonný, řekl Uhl. - Petr Uhl má velmi podrobné znalosti českého práva. V první řadě jich nabyl v komunistickém vězení, kde strávil mnoho let.

 

 

 

 

Hradecké noviny

02.02.1999

Truschka: Žádné podezření ze spáchání trestného činu

Inspekce ministra vnitra se zadržením Stanislava Pence zabývat nebude.

Praha - Inspekce ministra vnitra se stížnostmi na postup policie při předvedení člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence z hostince U Kafků na policejní oddělení zabyvat nebude, protože z nich nevyplývá podezření ze spáchání trestného činu. Vyplývá to z informací, které včera poskytl Samuel Truschka z ministerstva.

Podněty k prošetření postupu policie podal Pencův advokát a na základě Pencovych informací též Kancelář prezidenta republiky. "Inspekce oba podněty obdržela včera ráno, vyhodnotila je jako stížnost proti postupu policistů a postoupila oddělení stížností a kontroly Správy hlavního města Prahy (policie ČR)," uvedl Truschka.

Penc byl policií zadržen v restauraci U Kafků 27. ledna krátce po půlnoci. Podle policie byl pak předveden na oddělení, protože se odmítl legitimovat a byl vůči policistům arogantní. Členové Spolku pro nezávislou justici Šalamoun ve svém prohlášení uvedli, že policisté Pence surově napadli, způsobili mu pohmožděniny a naražení žeber a pak jej zhruba dvě hodiny nezákonně zadržovali.

 

 

Hradecké noviny

01.02.1999

Policisté prý Pence surově napadli a nezákonně zadrželi

Podle Brožové byl člen Rady pro lidská práva předveden proto, že se odmítl legitimovat při kontrole a v opilosti byl vůči policistům arogantní.

P r a h a - Člen vládního poradního orgánu Rady pro lidská práva Stanislav Penc podal inspekci ministra vnitra trestní oznámení na policisty, kteří ho podle prohlášení spolku Šalamoun v noci na středu surově napadli a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadrželi. Způsobit mu přitom měli pohmožděniny a naražení žeber, jež si vyžádaly pracovní neschopnost.

ČTK o případu informovali John Bok a Lenka Procházková ze Spolku pro nezávislou justici Šalamoun. Podle policejní mluvčí Evy Brožové byl Penc předveden proto, že se odmítl legitimovat při kontrole a v opilosti byl vůči policistům arogantní.

Podle Šalamounu členové Rady pro lidská práva Kumar Vishnawathan a Stanislav Penc navštívili v úterý večer po prvním zasedání rady restauraci U Kavků. "Krátce po půlnoci 27. ledna vtrhlo do restaurace asi patnáct příslušníků Policie ČR v černých uniformách bez identifikačních čísel," uvedl Šalamoun. Když se Penc zeptal na důvod žádosti o předložení občanského průkazu, byl zadržen.

Dva policisté ho údajně vzali za vlasy, táhli přes stůl, bili a surově vlekli na policejní oddělení. Po odebrání osobních věcí strávil Penc v cele asi hodinu a půl, pak mu je policisté vhodili do cely s tím, "ať vypadne". Penc se nedomohl sepsání protokolu o předvedení a asi po další půlhodině ho policisté vyhodili na ulici, uvedl Šalamoun. Druhý den se nechal Penc ošetřit v nemocnici. Jeho právní zástupce pak podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Podle Brožové byl Penc kontrolován při pátrací akci kriminalistů v centru Prahy. "Odmítl prokázat svoji totožnost, odmítl se legitimovat, byl na policisty arogantní a byl evidentně opily," řekla v sobotu na dotaz ČTK Brožová. Podle ní Penc neuposlechl ani výzvy uniformované policie, a ta ho za pomoci předváděcích chvatů vyvedla z restaurace a předvedla na oddělení. "Když byla zjištěna jeho totožnost, byl propuštěn," dodala mluvčí.

Případ vedou policisté v Praze 1 jako přestupek.

 

 

 

 

Lidové noviny

30.01.1999

Policie zadržela obhájce lidských práv

Tiskové oddělení policie se k případu Stanislava Pence nechce vyjádřit

Jan Kubita

Bezdůvodně a násilně byl podle svych slov zadržen člen Rady pro lidská práva Stanisla v Penc.

 

PRAHA - Asi dvacetičlenná zásahová jednotka pražské policie zadržela ve středu v centru Prahy člena vládní Rady pro lidská práva Stanislava Pence. Policisté však Pencovi podle jeho slov neuvedli žádný důvod, proč má být zadržen. Použili mimo vyhrožování i hrubého fyzického násilí a bez zaprotokolování ho na dvě hodiny drželi v policejní cele. Odtud ho policisté museli "vyhodit", protože Penc podle svého vyjádření odmítl odejít bez sepsání řádného protokolu. Policie včera k případu nedokázala uvést podrobnosti. Náměstek ředitele pražské policie Jaroslav Zeman však Pencovu verzi označil za nepravdivou. "Seděl jsem v restauraci U Kafků spolu dalším ze členů Rady pro lidská práva. Asi čtyřicet minut po půlnoci tam vpadla přepadová jednotka. Šli rovnou za mnou, vyzvali mě, abych předložil občanský průkaz. Řekl jsem, že ho ukážu, až mi řeknou důvod. Na to jeden ze dvou policistů, kteří byli v civilu, ukázal na ostatní policisty a na mě a potom mě chytli za vlasy a vyvlekli ven," popsal včera své zadržení Penc. Poté ho měli policisté dovléci až na policejní oddělení v Bartolomějské ulici, kde ho umístili do policejní cely. "Byl jsem tam asi hodinu a půl. Mezitím mi vyndali věci z batohu, pak mi je hodili do cely a řekli ať vypadnu. Řekl jsem jim, že nejdříve musí sepsat protokol. Na to řekli: Tak si tady chcípni a celu na další půlhodinu zavřeli," uvedl Penc. Dodal, že ho nakonec policisté z cely "vyhodili". "Ono je to trošičku jinak, než to říká pan Penc. Jestli mu připadá, že mu bylo ubráno na jeho lidských právech, ať si podá stížnost," řekl k zákroku náměstek ředitele pražské policie Zeman. Odmítl uvést podrobnosti a důvody zadržení s tím, že jsou k dispozici na tiskovém oddělení pražské policie. "Nic tu k tomu nemáme. Víme, že byla nějaká akce a že tam byl pan Penc, podrobnosti nemáme. Zkuste zavolat za deset minut," odpověděla na dotaz LN Andrea Zoulová z tiskového oddělení pražské policie. Přestože přislíbila další informace za několik minut, na tiskovém oddělení už nebyl až do večerních hodin nikdo k zastižení. Penc je v současné době v pracovní neschopnosti a je připraven v nejbližší době podat na policisty trestní oznámení.

 

 

 

Lidové noviny

13.01.99

Rada pro lidská práva má další členy

PRAHA Rada pro lidská práva včera oznámila jména zbývajících členů, kteří v poradním orgánu vlády budou zastupovat veřejnost. Dosavadní členové nové rady, představitelé ústředních orgánů státní správy, navrhli a její předseda, vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, prozatímně jmenoval deset osobností. Sedm z nich se angažovalo v předlistopadovém nezávislém hnutí, čtyři byly signatáři Charty 77 a tři členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhanych (VONS). Sedm členů pracuje podle údajů rady ve prospěch menšin a čtyři jsou považováni za příslušníky minorit. K deseti zástupcům státní správy, převážně náměstkům ministrů, a předsedovi Uhlovi přibyli někdejší mluvčí charty Dana Němcová a Ladislav Lis, její signatáři Libuše Šilhánová a Ivan Dejmal, odbornice na speciální pedagogiku Ruth Šormová, bývalý politický vězeň Stanislav Penc, místopředseda Vládního výboru pro zdravotně postižené občany Pavel Dušek, jezuita Petr Kolář, romský aktivista Karel Holomek a terénní pracovník mezi Romy Kumar Vishwanathan. Jejich jmenování podléhá ještě schválení vlády, která by se měla vyslovit zřejmě v polovině února, řekl Uhl. Další schůze se podle něj bude konat 26. ledna a bude se na ní schvalovat statut rady. Také ten musí schválit vláda. Rada působí teprve od začátku roku a smyslem její činnosti je předkládat návrhy legislativních úprav či jiných opatření, jež by zlepšila dodržování lidských práv v republice.

 

 

 

Britské listy

05.01.99

Petice občanů proti platnosti "protidrogového zákona"

Podle hlasování obou komor Parlamentu České republiky a reakcí mnohých politiků, kteří se o problémech spojených s drogami veřejně vyjadřovali, lze soudit, že ke schválení "protidrogového zákona" přispěla spíše politická hesla, než racionální uvažování.

 

Represivní "protidrogový zákon" je špatný, neboť porušuje občanské svobody, diskriminuje nemocné - drogově závislé a umožňuje policii a orgánům činným v trestním řízení zneužít tento zákon i proti "nepohodlným" lidem.

 

Policejní limity povolených množství drog neomezí dealery, kteří si vždy najdou cesty, jak obejít zákon, tyto limity však zkriminalizují značné procento mladých lidí a ty, kteří již jsou drogově závislí, odradí od možnosti léčby. Mnohaletá práce poradenských center pro závislé na drogách tak může přijít vniveč. Příležitostní konzumenti tvrdých drog včetně lidí, kteří užívají drogy přírodní (např. marihuanu), budou podle tohoto zákona postižitelní také. Nejnižší odhady takto kriminalizovatelných občanů přesahují číslo padesát tisíc, skutečný počet lidí postižitelných tímto zákonem však bude mnohonásobně vyšší.

 

Platností tohoto zákona se zvýší cena drog, což bude mít za následek nárůst drobné kriminality u drogově závislych.

 

O platnosti zmíněného zákona, při jehož tvorbě nebyl brán v potaz názor odborníků, rozhodly nakonec hlasy čtyř senátorů. Takže 1. ledna 1999 vstupuje v platnost zákon, který jako první porevoluční dává státu možnost kriminalizovat v podstatě kteréhokoliv občana nebo návštěvníka České republiky. Na toto nebezpečí upozorňoval i prezident republiky ve svém záporném stanovisku ke znění "protidrogového zákona".

 

Represe je v tomto případě cestou zpátky, neboť neřeší příčiny, omezuje možnost svobodné volby a vytváří černobílý pohled, že ten, kdo konzumuje drogy, je druhořadý občan - a patří do vězení. Místo tohoto represivního přístupu by se stát měl průběžně pečlivě věnovat protidrogové prevenci a osvětě, aby každý jedinec dokázal rozeznat nebezpečí spojené s konzumací především tvrdých drog. Takovým demokratickým a moderním přístupem by stát samozřejmě inspiroval i rodiče a podnítil je k odpovědnějšímu a otevřenějšímu postoji při směrování a vychově jejich dětí. Pokrytecká tabuizace drog je dnes jednou z hlavních příčin prohlubující se propasti mezi generacemi.

 

Touto peticí upozorňujeme na rizika "protidrogového zákona" , ktery pokládáme za chybny. K principům demokracie však patří schopnost chyby rozpoznat a napravovat, nikoliv na nich sveřepě trvat. Vždyť i Ministerstvo spravedlnosti ČR ve své analýze negativních dopadů novelizace tohoto zákona upozorňuje na nejasnost a rozpory orgánů činných v trestním řízení při aplikaci zákona.

 

Věříme, že nové složení obou komor Parlamentu České republiky vytvořilo podmínky k tomu, aby přístup k problematice drog byl znovu odborně přehodnocen a aby se více myslelo na občany, než na populistickou argumentaci při získávání voličů.

 

Proto žádáme, aby Parlament ČR pozastavil platnost příslušných právních norem tzv. "protidrogového zákona" a přizval k přípravě nového zákona odborníky na tuto problematiku.

 

Odpovědnost zákonodárců nelze zúžit jen na zmrazení problémů přítomné chvíle, skutečně odpovědná politika vnímá a už dnes řeší problémy budoucí.

 

V Praze 4. ledna 1999

 

Petici podepsalo v první vlně několik set signatářů, mezi nimi i tito: Martin Bursík - ekolog, David Koller - zpěvák skupiny Lucie, Fedor Gál - sociolog, Josef Radimecky - ředitel sekretariátu Mezirezortní protidrogové komise Úřadu vlády ČR, Radim Špaček - režisér, Ondřej Bezr - hudební publicista, Lenka Procházková - spisovatelka, Anna Poláková - šéfredaktorka Romského vysílání ČRo, Stanislav Penc - aktivista na poli lidských práv, Pavel Bém - starosta městské části Praha 6, Marie Vrábelová - redaktorka ČRo, Mikoláš Chadima - hudebník, Petr Hapka - skladatel, Jiřina Šiklová - VŠ profesorka, Ivan Douda - psycholog Drop-in, Karel Cudlín - fotograf, Eva Blažíčková - ředitelka taneční školy, Petr Hošek - zpěvák skupiny Plexis, Jiří Presl - Asociace nestátních organizací v oblasti prevence a léčby drogových závislostí, Ján Sedal - herec Hadivadla, Zdenek Primus - historik umění, Richard Nemčok - rocker, Milena Černá - ředitelka Výboru dobré vůle, John Bok - předseda spolku Šalamoun, Markéta Kaštánková - vicemiss Internet 98, František Kotva - člen skupiny Žlutý pes, Pavel Blattný - restaurátor, Jana Chalupová - ředitelka odboru styku z veřejností Kanceláře prezidenta republiky, Antonín Zelenka - redaktor ČRo, Ivan Dubský - filozof, Marek Brodský - herec a výtvarník, Eugen Brikcius - historik umění,

 

 

 

Lidové noviny

02.12.1999

Právo na spravedlnost

Před listopadem 1989 Veřejná bezpečnost a další represivní orgány používaly při rozhánění demonstrací a k zásahům proti disentu hrubého násilí. Pokojní demonstrující byli biti, byli proti nim nasazováni psi, slzný plyn a vodní děla, byli svévolně zadržováni, týráni a vyváženi za město. Desítky lidí tehdy utrpěly zranění, základní lidská práva tisíců lidí byla porušována. V souvislosti s tehdejšími zásahy proti demonstrantům bylo do dnešního dne stíháno jen asi 10 osob, z toho pouze 5 bylo odsouzeno. Je zcela zřejmé, že pachatelé tehdejšího násilí nebyli dosud řádně potrestáni. Konec komunistické totality v roce 1989 však neznamenal konec porušování lidských práv ze strany státních orgánů. Od roku 1989 došlo v České republice k mnoha dalším případům policejního násilí, špatného zacházení se zadrženými a dalšímu zneužívání pravomocí veřejného činitele. Některé z těchto případů jsou veřejně známé: brutalita policistů při zásahu proti aktivistům při Velké pardubické v roce 1993, zásah v rockovém klubu Propast v roce 1996 a proti demonstrantům protestujícím proti tomuto zásahu v roce 1997, brutální chování policistů vůči občanům v době Global Street Party v roce 1998, zásah proti chodcům, zvědavcům a demonstrantům 1. května 1999 v Praze, neadekvátní zásah proti občanům a novinářům 28. října 1999. Ani v těchto známych případech nebyli dosud pachatelé řádně potrestáni, vyšetřování vyplynula do ztracena nebo byla přijata pouze mírná kázeňská opatření. V případech, kterým veřejnost věnovala menší zájem, je situace ještě horší. O desítkách případů se dosud nikdo nedozvěděl, protože se jejich oběti bojí proti policistům vystoupit. O častém porušování práv občanů svědčí i oficiální statistiky o počtu stížností na policisty. Jen za rok 1998 bylo podáno 7337 stížností. Z tohoto počtu však policisté sami vyhodnotili pouze 970 stížností jako oprávněnych. U většiny uznaných stížností bylo rozhodnuto, že jde pouze o kázeňsky přestupek. Potrestán byl jen mizivý počet policistů. Je nutné zdůraznit, že o oprávněnosti stížnosti nerozhodují orgány nezávislé na policii, nýbrž odbor kontroly a stížností Policie ČR. Případy, které jsou podány jako trestní oznámení, má vyšetřovat Inspekce ministra vnitra. Ze statistických údajů i rozboru řady konkrétních případů je jasné, že současné kontrolní mechanismy policie ani platná právní úprava neposkytují záruky dostatečné ochrany práv občanů před zneužíváním policejních pravomocí. Tyto záruky neposkytuje ani dosavadní přístup politických představitelů zodpovědnych za dohled nad bezpečnostními složkami k případům porušování práv občanů ze strany těchto složek. Po deseti letech od listopadu 1989 je třeba říci, že při prevenci policejního násilí i prosazování zákona a práv občanů v této oblasti udělala Česká republika jen malý pokrok. Nedávno jsme si připomněli vyročí svržení totalitního režimu. Toto výročí je vhodnou příležitostí k přijetí zásadních změn.

Proto požadujeme, aby vláda věnovala větší pozornost ochraně občanů před policejním násilím, aby byla přijata taková zákonná opatření, která by umožňovala účinnou a nezávislou kontrolu policie a bezpečnostních složek, aby pochybení a trestná činnost policistů byly řádně vyšetřovány a trestány a aby za pochybení a trestnou činnost policistů nesli politickou zodpovědnost představitelé příslušného resortu.

Stanislav Penc, Filip Pospíšil, Dokumentační středisko pro lidská práva,

Ladislav Venys, Centrum pro demokracii a svobodné podnikání,

Aleš Jirmus, Different Life, Milan Štefanec, Nesehnutí,

Saša Lineau, ProFem, o.p.s, John Bok,Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun, Hubert Topinka, Země především!

 

 

 

Hospodářské noviny

17.11.1999

Penc: Policejní násilí neskončilo

Konec komunistické totality v Československu roku 1989 neznamenal podle Stanislava Pence z Dokumentačního střediska pro lidská práva ukončení porušování lidských práv ze strany bezpečnostních složek státu. Při prosazování práv občanů v oblasti policejního násilí udělala ČR podle něj a zástupců dalších organizací zabývajících se lidskými právy jen malý pokrok. "Od roku 1989 došlo v České republice k mnoha dalším případům policejního násilí, špatného zacházení se zadrženými a dalšímu zneužívání pravomocí veřejného činitele ze strany příslušníků Policie České republiky," napsal Penc v předvečer sametové revoluce v otevřeném dopise představitelům státu. Uvedl, že před zneužíváním policejních pravomocí neposkytují dostatečné záruky současné kontrolní mechanismy policie ani platné zákony. Negativně hodnotí i přístup politiků k tomuto problému.

 

 

 

 

 

Zemské noviny

04.06.1999

Loňská demonstrace ukázala na chybějící kontrolu policie

Praha (ČTK)  Události po policejním zásahu při loňské Global Street Party podle člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence odhalily, že neexistují kontrolní mechanismy státu vůči policii. Penc je přesvědčen, že Inspekce ministra vnitra, která vyšetřuje trestné činy policistů, by neměla spadat pod toto ministerstvo. "Politici by si podle něj také měli vyjasnit, zda je možné a morální, aby se politik zastal špatného zákroku policie, aniž by za to nesl odpovědnost," uvedl včera Penc u příležitosti ročního výročí pražské Global Street Party. Policie tehdy zadržela 67 lidí, z toho 26 začala stíhat. Dosud jsou stíháni tři, podle Pence však kvůli něčemu jinému, než byli zatčeni. "Policie nemá dodneška nikoho z těch lidí, kteří rozbíjeli výlohy a převraceli auta a kvůli kterým údajně zakročila proti celému tomu davu, který chodil po Praze," doplnil Penc.

 

 

 

Právo

15.06.1999

Zadržení Pence bylo podle policie v pořádku

PRAHA (kož, ČTK)  Policie při legitimování a zadržení člena vládní Rady pro lidská práva Stanislava Pence letos v lednu v restauraci U Kafků nepochybila. Podle vedoucího oddělení stížností pražské policie Josefa Svárovského vyšetřování incidentu totiž nepotvrdilo, že by zasahující policisté spáchali trestný čin nebo přestupek. Pelc si stěžoval, že byl policií napaden.

 

 

 

Právo

04.06.1999

Na sobotní Street Party bude nasazena tisícovka policistů

Žaneta Horáková, Michal Hrbek

Představitelé pražské policie mají vážné obavy z průběhu sobotní Street Party 99 v Praze. Na akci ekologickych aktivistů, která tentokrát proběhne krátce po poledni v Praze 8-Těšnově, bude nasazena celá tisícovka policistů včetně motorizovanych jednotek. Kriminalisté připustili, že v centru města může znovu dojít k ničení výloh a napadání chodců, jako tomu bylo při předchozích demonstracích.

 

Policisté ve čtvrtek na tiskové konferenci vyslovili varování účastníkům sobotní protestní akce Street Party 99, že pokud poruší zákon, nekompromisně proti nim zasáhnou. "Chtěli bychom zasáhnout velice rychle a pružně," prohlásil zástupce ředitele pražské pořádkové policie Jan Brajer, který byl velením policistů při sobotní akci pověřen. Jak dále informoval, policisté před zahájením demonstrace podrobí podezřelé osoby směřující na demonstraci osobní prohlídce. V případě, že účastníci sobotního shromáždění překročí shromažďovací zákon, je obvodní úřad Prahy 8 připraven demonstraci rozpustit. Pokud se účastníci vydají z Těšnova na pochod do centra města, je ke stejnému kroku odhodláno i vedení obvodního úřadu první městské části. Na čtvrteční tiskové konferenci to po jednání Krizového štábu hlavního města oznámili starosta Prahy 8 Václav Musílek (ODS) a místostarosta Prahy 1 Vladimír Koronthaly (KDU-ČSL). "Máme obavy z toho, že se akce vyhrotí a jako obvykle se přesune do Prahy 1 k macdonaldům a drahým automobilům," poznamenal místostarosta. V tomto případě bude mít policie právo okamžitě proti shromáždění zasáhnout. Krizovy štáb bude zasedat i v době shromáždění, a to v budově pražské policejní správy, řekl radní pro bezpečnost Rudolf Blažek (ODS). Členové štábu budou podle něj vyhodnocovat aktuální situaci a úkolovat policii. Při loňské Global Street Party policie zadržela 67 lidí, z toho 26 začala stíhat. Dosud jsou stíháni tři, podle člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence však kvůli něčemu jinému, než byli zatčeni. "Policie nemá do dneška nikoho z těch, kteří rozbíjeli výlohy a převraceli auta a kvůli kterým údajně zakročila proti celému tomu davu, který chodil po Praze," řekl Penc.

 

 

Metro

04.06.1999

Pro kontrolu policie chybí mechanismy

PRAHA Události po policejním zásahu při loňské Global Street Party podle člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence odhalily, že neexistují kontrolní mechanismy státu vůči policii. Penc je přesvědčen, že Inspekce ministra vnitra, která vyšetřuje trestné činy policistů, by neměla spadat pod toto ministerstvo. Politici by si podle něj také měli vyjasnit, zda je možné amorální, aby se politik zastal špatného zákroku policie, aniž by za to nesl odpovědnost.

 

 

 

Lidové noviny

15.06.1999

Policie tvrdí, že Pence nezbila, ten na ni za to hodlá podat žalobu

PRAHA S tím, že nebyl porušen zákon, odložili minulý týden pražští policisté trestní oznámení člena vládní Rady pro lidská práva Stanislava Pence. Ten si stěžoval na postup policistů, kteří jej podle vlastních slov zbili v lednu při kontrole dokladů v pražské restauraci U Kafků. Penc tvrdí, že jej tehdy policisté surově napadli a neoprávněně zadrželi, když se zeptal na důvod, proč po něm chtějí vidět občanský průkaz. "To je ale moje právo a jejich povinnost," řekl. Po incidentu měl Penc naražená žebra, podlitiny na hlavě a další zranění, s nimiž zůstal v pracovní neschopnosti. Nechal si na ně vystavit i lékařskou zprávu a podal trestní oznámení. Vyšetřením podezření, že pražští policisté porušili zákon, byli pověřeni jejich kolegové z oddělení kontroly a stížností. "Neprokázalo se, že by zasahující policisté spáchali trestný čin nebo přestupek," sdělil vysledek několikaměsíčního vyšetřování šéf oddělení Josef Svárovsky. Policie proto případ odložila. Proti tomu se včera ostře ohradil Pencův advokát Václav Vlk: "Proti tomuto rozhodnutí jsem podal stížnost a navíc jsme se s mým klientem dohodli, že podáme i žalobu." Vlk sice zná rozhodnutí policis- tů, ovšem neviděl ještě celé jeho písemné odůvodnění. Proto zatím nechtěl celou věc příliš komentovat. "Policisté tvrdí, že není jednoznačné, jakým způsobem vznikla Pencova zranění. A to i přesto, že mají k dispozici výpověď očitého svědka dalšího člena vládní rady pro lidská práva," řekl Vlk. Minulý týden policisté obdrželi další Pencovo trestní oznámení. To se týká téměř totožné události. Penc tvrdí, že jej počátkem května v PrazeHolešovicích zbila a zranila opět hlídka policistů. Důvodem podle Pencova vyjádření měl byt opět jeho dotaz na důvod kontroly. Policisté nyní vyslýchají svědky a zúčastněné u tohoto druhého incidentu.gar

 

 

 

Haló noviny

09.06.1999

Dokumentační středisko pro lidská práva nespí

ROMAN JANOUCH

Roční výročí neadekvátního policejního zásahu po loňské Global Street Party si minuly tyden připomnělo Dokumentační středisko pro lidská práva. Stanislav Penc a právní zástupce všech obviněnych Mgr. Václav Vlk v souvislosti s neadekvátním vyšetřováním loňskych ojedinělych vytržností proti restauracím Mc'Donalds připomněli celou řadu paradoxů a nonsensů, kterých se dopouští naše byrokracií prolezlá státní správa. Tak například z původně 22 obviněnych trvá trestní stíhání dnes už jen vůči třem lidem, přičemž u jednoho z nich šlo o náhodného kolemjdoucího a jeden se prokazatelně akce vůbec nezúčastnil (byl zatčen až po večerním televizním vysílání, kde pochválil fyzickou sebeobranu levicových aktivistů), nicméně proti všem byla uvalena vazba z důvodů možné společenské nebezpečnosti. U šesti skutečných viníků, kteří se na rozbíjení výloh podíleli a ovšem nijak potrestáni nebyli, lze přitom podle S. Pence mít důvodné podezření, že se jednalo o policejní provokatéry. Existuje 108 svědků, kteří dosvědčili, jaké absurdní praktiky Policie ČR tehdy použila. Dvacet pět postižených se rozhodlo pro podání občansko-právní žaloby, žádná z nich však nebyla nařízena k projednání, protože ministerstvo vnitra odpovědělo, že prostě nemůže v této věci činit žádná opatření. Podle MV je to na soudech, ty se ale pro změnu odvolávají na Inspekci ministerstva vnitra. Nakonec nezbude jiné řešení, než se obrátit do Štrasburku. Existuje ale vůbec nějaké systémové řešení současného stavu? Nepochybně. Zainteresovaní jej vidí mj. ve vyčlenění Inspekce MV a zavedení systémové kontroly. Tak, aby vznikl stav, kdy policie nebude vyšetřovat policii. Té prý navíc nejde o udržení klidu a pořádku. Naopak. Během uplynulého roku se naše policie zásadním způsobem zradikalizovala, přitom však jen vůči určité skupině lidí. Neonacisty při jejich samostatných akcích nechají strážci zákona klidně hajlovat a nezasáhnou. Při podzimní Local Street Party však byla opět připravena i řada mezi anarchisty a dalšími aktivisty naprosto neznámých provokatérů... Na základě loňské Global Street Party přitom bylo dáno posvěcení ustavení 50členné úderné jednotce. Na příslušných místech chybí sebereflexe, politici si musí ujasnit, co vůbec chtějí. Prostě převládá neprofesionální přístup. Že to však jde, dokumentoval V. Vlk situací v "západních" zemích. Tam jsou oběti přemrštěnych policejních zásahů odškodňované, existuje obecná vůle všechny případy vyšetřit, funguje systém kontroly. Rozhodně ani není možné, aby se politik zastal špatného zákroku policie a nebyl za to nijak zodpovědny. V našich podmínkách se na politickém nebi zásahem při Global Street Party 1998 zabýval doposud jen senátní výbor, sešel se v této věci jednou, načež jediným resumé byla dohoda pánů senátorů, že se sejdou znovu. Nesešli...! Problém je ale i na straně novinářů. Podle zástupců dokumentačního střediska chybí mnoha zástupcům naší "sedmé velmoci" investigativnost v pravém slova smyslu. Prvních 14 dní po loňském konfliktu všichni žurnalisté psali o tom, jak anarchisté ničili a rozbíjeli. Až poté se začali zajímat o skutečný stav věcí. Začal druhý červnový týden a v Praze v sobotu proběhla Street Party 99, paradoxně však nenahlášená jako Street Party, ale dokonce jen jako pouhá demonstrace na podporu zemědělců. Přestože bylo evidentní, že se pochod Těšnov - centrum města uskuteční. "Demonstranti" volili uvážlivější cíle než vloni, předák anarchistů J. Křeček správně podotkl, že útok na Velvyslanectví USA je cíl legitimní, policie pro jistotu pro změnu převážně nezasahovala... Teď zbývá položit si jen otázku: Jaký bude ve vztahu policisté - demonstranti rok následující. Dostane někdo na patřičných místech rozum? Zjednoduší se byrokratický trojúhelník policie - odbor kontroly stížností - Inspekce ministerstva vnitra? Uvidíme. Jedno je však S. Pencovi a V. Vlkovi jasné už dnes. Ministr vnitra by měl přestat hájit "své policisty" a začít hájit své občany. A měl by dát nekompromisní podnět, dodáváme my, k přísnému stíhání mladých českých šovinistů a neonacistů, kteří se nehorázně skryvají pod praporem tradičního českého národního socialismu. Vliv těchto malych rasistů povážlivě roste a jejich postupné začleňování do "normální" české společnosti by mohlo skončit nejedním nepříjemným překvapením.

 

 

 

Rovnost

07.05.1999

Penc byl znovu napaden policií

PRAHA. Zástupce veřejnosti ve vládní Radě pro lidská práva Stanislav Penc byl včera v 0.50 hodin napaden v Praze-Holešovicích hlídkou Policie ČR. Penc vyprovázel člena sekce proti rasismu roma Jana Ráce ze Zlína na vlakové nádraží, když u nich zastavilo policejní auto se SPZ AHE 74-13. Policisté požádali oba muže o předložení občanských průkazů. Když tak Rác učinil, požádal jej jeden z policistů, aby otevřel příruční zavazadlo "aby viděli, co ukradl". Rác se vůči takovému jednání ohradil, Penc chtěl znát zákonny důvod perlustrace. Policisté odmítli takový důvod udat a srazili po krátké potyčce Pence na chodník.

 

 

 

Mladá fronta Dnes

10.04.1999

Uhl ve své zprávě o lidskych právech kritizuje policisty

JAN LIPOLD

Praha (li) - Vládní zmocněnec Petr Uhl napsal do zprávy o stavu lidskych práv za rok 1998 to, na co už upozorňoval Helsinsky vybor nebo Dokumentační středisko pro lidská práva: Policie ve jménu boje proti zločinu často překračuje osobní práva občanů. Zpráva mimo jiné kritizuje nepřiměřené nebo zbytečné zákroky policistů a způsob, jakým se vyšetřují stížnosti na policejní práci. Vláda dokument ve středu vzala na vědomí, ale ministerstvo vnitra s kapitolou o policii nesouhlasí, proto definitivní verze textu vznikne až příští týden. "Zpráva je o porušování lidských práv, a ne o úspěších policie. Nebudeme se přece radovat z toho, že občany, kteří ráno jedou tramvají do práce, policisté nemlátí obušky," prohlásil Petr Uhl. Ministerstvo vnitra ovšem tvrdí, že zpráva je nevyvážená, zdůrazňuje jen neúspěchy a občas pracuje se zastaralými informacemi.

Co vlastně vnitru tak vadí? V kapitole o policii se například píše, že "je-li policie v podezření, že něčí lidská práva porušila, hájí se často poukazováním na skutečné nebo údajné prohřešky stěžovatele". O běžných kontrolách osobních dokladů - při kterých musí policie sdělit důvod, proč doklady po občanovi chce - zpráva říká: "Je zřejmé, že tyto kontroly jsou často prováděny nejen bez podání zdůvodnění kontrolovanému občanovi, ale i bez skutečného důvodu, který by ke kontrole dokladů opravňoval. Paušální kontroly totožnosti se například běžně provádějí u osob, které nejsou podezřelé z konkrétní trestné činnosti, ale pouze vypadají odlišně, ať už z důvodů etnických, nebo pro svůj styl oblékání." Policejní perlustrace "zpopularizovaly" případy režiséra Feniče, který byl zatčen, když si bez dokladů odskočil zatelefonovat do budky, a Stanislava Pence, kterého policisté popadli za vlasy, když jim nechtěl doklady ukázat dřív, než mu řeknou, proč je chtějí. "Mezi marginalizované skupiny lidí, kteří jsou ze strany policie občas vystavováni ponižování nebo použití nepřiměřených donucovacích prostředků, patří také drogově závislí," uvádí Uhlova zpráva. Kritizuje i některé razie proti nelegálním dělníkům z ciziny: "Tyto 'efektní' zákroky, při nichž policie cizincům před televizními kamerami nasazuje pouta a míří na ně střelnými zbraněmi, vydatně přispívají k udržování xenofobních nálad." Uhlova zpráva tvrdí, že Inspekce ministra vnitra nadržuje policistům: "Vše nasvědčuje tomu, že trestné činy policistů jsou posuzovány diametrálně odlišně od trestnych činů jiných občanů." "Některymi problematickymi případy se inspekce odmítá zabývat vůbec, jiné odloží s odůvodněním, že o podezření z trestného činu policistů nejde." Zpráva argumentuje třeba tím, jak inspekce vyšetřovala loňsky zákrok proti průvodu pražské Global Street Party, při kterém utrpěli zranění demonstranti i někteří kolemjdoucí. Zmocněnec pro lidská práva stejně jako Český helsinský výbor se přimlouvají za to, aby trestné činy policistů nevyšetřoval úřad, jenž spadá pod ministra vnitra. "Vede to často k vytvoření atmosféry, která neumožňuje objektivní a nezpochybnitelné vyšetření případu," napsal ve své výroční zprávě Český helsinský výbor. Do roku 1993 se trestnou činností policistů zabývali vyšetřovatelé prokuratury. Zpráva o stavu lidských práv má padesát stránek a kromě policie se věnuje třeba vězeňství, soudní praxi nebo právům menšin, žen a dětí. Vypracoval ji Petr Uhl spolu s některymi ministerstvy a úřady, například prezidentskou kanceláří. "Zpráva bude do jisté míry s vládou spojována, i když nelze dovodit, že vláda ručí za každé slovo," řekl Uhl. Český helsinský výbor shrnul letos ve své výroční studii situaci ohledně lidskych práv takto: "I nadále pro Českou republiku platí, že je státem většiny; že je společností, ve které se lépe a snadněji žije majoritě než menšinám, a to jak ve smyslu menšinových práv, tak ve smyslu standardních občanských práv těch, kteří jsou v menšině. I v roce 1998 v České republice platilo, že jsme zemí, v níž se kvalitativně lépe žije těm, kteří jsou doslova i přeneseně bílí, zdraví a bohatí."

 

 

 

 

Mladá fronta Dnes

01.04.1999

Policie v boji proti zločinu velmi přitvrdila

DAVID GARKISCH

Praha - Rostoucí kriminalita a vliv mafií, šíření drog i bující dětská zločinnost v metropoli si vynutily reakci ze strany pražské policie. Od nynějška jsou přívětivé hlídky policistů v letních uniformách minulostí. Nahradí je těžkooděnci v neprůstřelných vestách, těžkých botách a s helmami a štíty. Povinnou výbavou každého pochůzkáře se stane odjištěny samopal. "Bylo to nutné opatření. Člověk, aby se jinak už bál vyjít na ulici," odůvodnil včera svůj rozkaz ředitel pražské policie Radislav Charvát. I on používá při polední přestávce na oběd neprůstřelnou vestu. Na cesty do zaměstnání si však pro jistotu přidělil opancéřovanou služební felicii. Tvrdým opatřením předcházely stížnosti řadových policistů, kteří se nezřídka stávali terči posměchu dětskych gangů a taxikářů, v horším případě tréninkovymi terči nájemných vrahů. Přijetí represí však urychlilo především rozčilení policejního prezidenta Jiřího Koláře, jemuž neznámý dealer drog na chodbě policejního prezidia nabídl "vopravdu dobrej herák". Oporu našli policisté i na ministerstvu vnitra, jehož strohou budovu už několik měsíců vytrvale oživují sprejeři barevnou fasádou. "Auto mi ukradli, tramvají kvůli kapsářům nejezdím a pěšky vycházíme s kolegy jen ve větších skupinkách. Já bych nejraději zavedl stanné právo," dokreslil atmosféru na ministerstvu vnitra náměstek Jaroslav Kopřiva. Společně s vybavením policejních hlídek se od dubna mění i jejich pravomoci. Aby policie předešla podobným excesům jako s členem vládní rady pro lidská práva Stanislavem Pencem, který se odmítl na výzvu legitimovat, bude nyní povinností všech kolemjdoucích v okruhu pěti metrů kolem policisty stát v pozoru a v levé ruce držet občanský průkaz. "No to se na to vy...," koment oval to Penc. Pražská policie se rozhodla rovněž zrušit speciální tým, který už několik let neúspěšně vyšetřuje výbuchy nastražených náloží v metropoli. "Zjistili jsme, že je to vlastně ozdravny jev. Mafie se tak pomalu likvidují navzájem," vysvětlila mluvčí Eva Brožová a prozradila, že se policisté inspirovali u slovenských kolegů. Situace ve městě formuje i názory poslanců parlamentu. Poslanec KDU-ČSL Pavel Severa nyní připravuje novelu platného protidrogového zákona. "Drzost narkomafie je nekonečná. Smrtelně nebezpečnou marihuanu prý dealeři nabízejí už i před porodnicemi. Zdá se, že po dobrém to s nimi nepůjde," rozčilil se Severa. Do svého návrhu novely zákona proto zahrnul i trestní právo islámských zemí - sekání rukou, odřezávání uší a nosu a za lehčí delikty veřejné bičování.

 

 

 

Neviditelny pes

22.04.1999

Stížnost na nezákonný postup bruntálské státní zástupkyně JUDr. Josefy Klabanové

Nejvyššímu státnímu zastupitelství, Nejvyššímu soudu, Ústavnímu soudu, Mistrovi spravedlnosti

Dle obžaloby V.Měráka a L.Daňhelové z 18.11.1998 (Okresní státní zastupitelství Bruntál Zt 428/98) vedené na Okresním soudě Bruntál pod č.j. 3T 266/98 se měli oba obvinění v minulosti dopustit trestného činu. Pravda je taková, že trestný čin V.Měráka byl amnestován, a proto v obžalobě nemá nic takového figurovat. Kdyby totiž nebyl amnestován, V.Měrák by věc řešil i prostřednictvím stížností k vyšším soudům, přičemž věc již mapoval i člen vládní komise pro porušování lidských práv Stanislav Penc. Jednalo se totiž o jediný případ, kdy byl novinář u nás po roce 1989 odsouzen k odnětí svobody, a to paradoxně za články, které nepsal on - což okresní soud uznával. Avšak ani krajský soud neshledal nic podivného na tom, že když údajný pachatel ani nemohl vědět o nepravdivosti informací podanych jeho podřízenými redaktory, pak jako šéfredaktor nemohl nést odpovědnost za jejich vyplody (navíc odpovědnost za trestny čin není jednoduše přenosná z pachatele na nadřízeného, který své podřízené za tuto chybu propustil).

St.zástupkyně Klabanová ovšem uvádí, že se trestného činu v minulosti dopustili oba obžalovaní, tedy i L.Daňhelová. To je však lež a domníváme se, že úmyslná. L.Daňhelová se nikdy žádného trestného činu nedopustila.

Tvrzení státní žalobkyně je nepravdivé a pokouší se nepřípustně ovlivnit rozhodnutí soudu.

Státní zástupkyně a současně náměstkyně okresního státního zástupce JUDr. Josefa Klabanová již v průběhu vyšetřování Policií ČR nepřípustně zasahovala do přípravného řízení.

Ve sporu se jedná o údajné napadení strážní služby dvěma novináři. Tito dva novináři L.Daňhelová a V.Měrák 28.3.1998 doprovázeli ministryni zdravotnictví MUDr.Zuzanu Roithovou s delegací po všech nemocnicích okresu Bruntál. Ač všude předtím bez problémů, v bruntálské nemocnici tyto dva novináře strážní služba vytlačila násilím ven. Motiv byl jednoduchý. Mateřské noviny těchto dvou novinářů již dva roky informovaly občany o nepravostech, porušování zákonů a neochotě ošetřovat pacienty právě v bruntálské nemocnici, kterou měla pronajatu soukromá společnost. Po návštěvě ministerské delegace byla tato nemocnice navržena na zrušení pro nedostatečně zajištěnou péči o pacienty, nedávno byl v souvislosti s pronájmem bruntálské nemocnice odvolán přednosta Okresního úřadu v Bruntále a klubko se dále rozmotává.

Z této nemocnice tedy strážní služba násilím vyvedla novináře L.Daňhelovou a V.Měráka, přičemž L.Daňhelové jeden ze strážných rozbil fotoaparát zřejmě s cílem zničit důkazy (několik fotografií ze zásahu strážní služby se nám přesto podařilo zachránit). Novináři volali policii, ta ovšem zadržela novináře a dva strážní, kteří v pohodě přecházejíce čekali na policisty, byli propuštěni. Na postup policistů si novináři stěžovali, ale jako obvykle jejich kolegové nezjistili žádné pochybení. Stalo se v sobotu a až v pondělí oznámila L.Daňhelová na OOP Krnov poškození fotoaparátu - nechtěla oznamovat trestny čin zjevně podujatym policistům. Přesto se informace o oznámení musela infiltrovat, protože ihned druhý den oznámili strážní, že je novináři zbili tak, že museli být hospitalizováni.

Je zřejmý motiv strážných, kteří měli příkaz dotyčné novináře vyhodit. Naprosto nelogické je, aby dva novináři při své práci a v doprovodu ministerské delegace napadli a navíc ůplně zdecimovali ozbrojenou strážní službu. Přesto se st.zást. Klabanová postarala o to, aby bylo zastaveno vyšetřování trestného činu poškození fotopřístroje oznámeného L.Daňhelovou. Naopak oznámení o údajném zbití strážní služby dvěma lidmi, kteří nikdy v minulosti neprojevovali násilné sklony, dotáhla Klabanová až k obžalobě.

V přípravném řízení Klabanová dokonce požadovala po policistech, aby spojili dva případy, tedy oznámení o poškození fotoaparátu a oznámení o napadení strážní služby. V průběhu vyšetřování byli dodatečně vyslechnuti svědci, o kterych nebyl nikdo informován a o jejichž existenci se novináři i jejich právní zástupce dověděl až z obžaloby.

JUDr. Klabanová uvádí v obžalobě pouze svědky spojené s nemocnicí a se strážní službou, která napadla novinářku a poškodila jí fotoaparát. Podle žalobkyně však novinářka tímto fotoaparátem (policejně zvážen má hmotnost 200 gramů) způsobila strážnému středně těžký otřes mozku. Nehledě na technickou neuskutečnitelnost tohoto aktu by L.Daňhelová takto naprosto nesmyslně ničila svůj majetek a především cennou fotodokumentaci z celého dne doprovodu ministerské delegace.

Údajní poškození strážní mají lékařská potvrzení o svých zraněních z nemocnice, jejíž majitelé měli motivaci oba novináře perzekvovat, protože tito novináři řadu měsíců informovali o nezákonnostech a odmítání péče o pacienty. Přitom i ve výpovědi ošetřující lékařky MUDr.Jitky Brázdové jsou rozpory naznačující zmanipulování lékařských zpráv.

Státní zástupkyně Josefa Klabanová dle vyše uvedených skutečností ovlivňuje průběh vyšetřování trestného činu evidentně v neprospěch jedné ze stran sporu. Jsme přesvědčeni, že se tak děje vědomě, a to v součinnosti s některymi policisty i soudci.

 

Žádáme, aby byl případ svěřen jinému státnímu zástupci, a to v jiném okrese. Žádáme rovněž o to, aby bylo obnoveno vyšetřování ve věci oznámení L.Daňhelové, která byla nucena zaplatit za opravu fotoaparátu více než 2.000 Kč. Jsme přesvědčeni, že v Bruntále budeme nespravedlivě odsouzeni, přičemž praví pachatelé již od počátku spravedlnosti unikají.

Je zřejmé, že někteří lidé potřebují L.Daňhelovou a V.Měráka diskreditovat, a to nejlépe poskvrněnym trestním rejstříkem.

 

 

 

 

Týden

08.03.1999

Koncert i demonstrace - Dny pro Tibet

 (8. - 11. 3., Praha.)

V pondělí v galerii Jednorožec s harfou v Praze 1-Starém Městě od 17 hodin přednáší Filip Pospíšil a Stanislav Penc na téma Univerzalita lidských práv v současném světě, v útery 9. 3. se v 18 hodin slavnostně otevře Centrum nadačního fondu Potala (libeňské Horovo nám. 3), na středu je na 17. hodinu naplánována demonstrace proti okupaci a porušování lidských práv v Tibetu před Čínskou ambasádou. 10. 3. v restauraci Na Slamníku (Praha 6, Wolkerova 12) proběhne od 18 hodin diskuse s Tibeťanem završená večerním koncertem. Diskusní fórum o Tibetu za účasti odborníků, politiků a novinářů Dny pro Tibet zakončí (11. 3., PF UK, 17.00 hodin.)

 

 

 

Sever příloha

11.03.1999

Litoměřičtí se také připojili

LITOMĚŘICE - Litoměřický městsky úřad se včera připojil ke zhruba osmdesátce radnic po celé ČR, které symbolicky vyvěsily tibetskou vlajku.

Celosvětová akce Vlajka pro Tibet se koná každoročně 10. března v den, kdy do Tibetu vrthla v roce 1959 čínská vojska, aby potlačila protičínské povstání tibetského lidu.

Jak nám včera řekl jeden z organizátorů akce, Stanislav Penc z Dokumentačního střediska pro lidská práva v Praze, letos se opět zvyšil počet radnic, které se k akci připojily. Zatímco loni jich bylo kolem šedesátky, letos jich podle dosud známých informací tibetskou vlajku vyvěsilo na osmdesát.

 

 

 

 

Respekt

22.03.1999

Za vlasy na zem a hezky rychle - Případ Penc stále nerozluštěn

Jindřich Šídlo

Už téměř dva měsíce uplynuly od nočního výstupu pražské mravnostní policie v restauraci U Kafků. Komando v černých kombinézách tam krátce po půlnoci 27. ledna v rámci "rozsáhlé bezpečnostní akce" kontrolovalo hostům občanské průkazy. Když ale jeden z nich, člen vládní Rady pro lidská práva Stanislav Penc (29), chtěl znát důvod perlustrace, vynesla mu tahle nemístná drzost tři týdny pracovní neschopnosti. Jeho trestní oznámení na zasahující policisty dodnes nebylo vyřízeno. A to i přes policejní slib, že se tak stane nejpozději do konce února.

 

Připravte si občanky

 

O případu jsme podrobně informovali v Respektu č. 7/99, proto jen stručně, co se tehdy U Kafků odehrálo. Penc spolu s dalším členem vládní rady, indickým učitelem Vishwanathanem Kumarem (35), dorazili do hospody krátce po půlnoci. Objednali si dvě deci vína a brambůrky, ale ani je nestačili dojíst. Do lokálu přišla zhruba desítka policistů a zahájila kontrolu občanských průkazů. Penc ovšem zareagoval žádostí, aby mu policisté sdělili důvod perlustrace: to totiž musí policie ze zákona udělat pokaždé, když hodlá někoho zkontrolovat. "Tak ty chceš znát důvod?" zeptal se podle Pence jeden z policistů a vzápětí už dva jeho kolegové vzpurného mladíka strhli na zem, potahali za jeho dlouhé vlasy a poté dostrkali na služebnu do nedaleké Bartolomějské ulice. Tam si opsali údaje z dokladů a zhruba po hodině a půl ho vyhodili na ulici. Druhý den lékařka konstatovala naražená žebra, podlitiny na rukou, hrudníku a hlavě a vystavila Pencovi neschopenku.

 

Slušně jsme pozdravili

 

Policie ovšem popisuje událost odlišně. Podle verze zasahujících příslušníků proběhl cely zákrok naprosto korektně a není vůbec jasné, kde a jak mohl Penc vlastně ke svym zraněním přijít. Milan Kapek z mravnostního oddělení podle vlastních slov hned ode dveří restaurace všem hostům hlasitě sdělil, že budou kontrolováni a ať si připraví doklady. "U dotyčného stolu jsem slušně pozdravil, představil se jako policista, předložil služební průkaz," vypovídá Kapek. Pak oba hosty požádal o legitimace -- důvodem prý bylo to, že Penc "odpovídal popisu hledané osoby". Pencův spolustolovník Kumar chtěl podle Kapka svůj doklad ukázat, ale Penc mu to měl slovy "nic mu nedávej, vyser se na ně" rozmluvit. Poté policisté ještě párkrát oba muže co nejšetrněji požádali o doklady, ale když jim Penc údajně několikrát zopakoval, "aby šli do prdele", museli se do toho obout. "Podpraporčík Diviš uchopil Pence za pravé rameno, a jelikož měl dlouhé vlasy, též za vlasy." Penc se vší silou držel stolu, ale praporčík ho uchopil i za pravou ruku a vytáhl z restaurace. A Diviš slova svého kolegy potvrzuje: jen prý "vytáhl Pence od stolu", a když má ten člověk dlouhé vlasy, nemůže se divit, že se i ony dostaly "do držení". A další z policistů zase potvrdil, že Penc padl k zemi proto, že zakopl o batoh svého kolegy.

Kumar ale popisuje setkání s místními bezpečnostními složkami poněkud jinak. Jeho základní tvrzení přitom zní: policisté jim přes opakované žádosti nesdělili důvod perlustrace. A poté, co jim Penc kvůli tomu odmítl občanku ukázat, ho mladý policista strhl za vlasy k zemi a surově odtáhl pryč.

Rozetnout vzájemně si protiřečící tvrzení bude muset až vyšetřovatel, nebo možná soud, bude-li to nutné. Jeden soud -- na ochranu osobnosti -- ale policii čeká určitě. Pencův právník Vlk totiž hodlá žalovat ministerstvo vnitra za očerňující "informace", které o jeho klientovi zhusta poskytovalo médiím těsně po akci. Mluvčí pražské správy Šulcek zásoboval veřejnost šťavnatými podrobnostmi o Pencově "zjevné opilosti a aroganci". Jenže záhy vyšlo najevo, že policie nemá pro své očerňující tvrzení jediny důkaz -- Pencovi totiž nikdo neodebral krev. Policie pak přesedlala na jinou taktiku: obrnila se mlčením "až do konce šetření". Konec se však může táhnout ještě nepředvídatelně dlouhou dobu: policie totiž stále není schopná svou práci uzavřít. Přestože Pencova velmi podrobná zdravotní dokumentace je úřadům dávno k dispozici, čeká se už týdny na speciální "komplexní lékařský posudek". Co by měl tento dokument dokázat, není známo.

 

 

 

Mladá fronta Dnes

11.03.1999

Demonstranti v Dejvicích žádali svobodu Tibetu

Dejvice (ego) - Stovky převážně mladych lidí se včera vpodvečer shromáždily za deště před čínskou ambasádou v Pelléově ulici v Dejvicích a protestovaly proti okupaci Tibetu a porušování lidských práv v Číně. Budova byla po celou dobu jako mrtvá a na demonstranty, kteří mávali tibetskými vlajkami a transparenty s českými, anglickými i čínskými nápisy, nikdo z Číňanů nereagoval. Na zvonek velvyslanectví marně zvonil předseda ODA Daniel Kroupa, který se tak snažil předat čínskému prezidentovi dopis, který mimo jiné požadoval, aby čínská strana zahájila rozhovory s dalajlámou. "Domluvili jsme se s ambasádou, že někdo od nás dopis převezme, ale vidíte, jak to dopadlo," postěžoval si zakladatel Hnutí občanské solidarity a tolerance Stanislav Penc. Poté chtěl Penc přečíst prohlášení dalajlámy za zátarasem, který policie natáhla před vraty na pozemek velvyslanectví. V tom se mu muži zákona oblečení v zásahových kombinézách snažili zabránit, čímž vyvolali nevoli a částečně také pobavení přihlížejícího davu. "Nefunguje nám megafon. Policie nám možná půjčí svůj. I když vlastně oni tam mají jen nahrany text: Rozejděte se, tato demonstrace nebyla povolena," vtipkoval na adresu policistů Penc. Velitel mu vysvětlil, že jeho muži jen chrání velvyslanectví. Prohlášení nakonec přečetl i bez megafonu jiný z účastníků, který disponoval silnějším hlasem. Na zprostředkovaná slova dalajlámy žádající rozhovory reagoval dav potleskem a skandováním "Svobodu Tibetu". Jeden z účastníků shromáždění se pokoušel postavit zapálenou svíčku na schody před vchod. Policisté mu v tom však zabránili a při vzájemném postrkování mu svíčka zhasla. Poté, co ji znovu zapálil, mu ji policista nenápadně sfoukl. Když to udělal podruhé, muž se ohradil: "Nesfoukávejte mi ji." Policista se s úsměvem ohradil: "Já vám ji nesfoukávám." Nakonec se demonstrantovi podařilo zapálenou svíčku napíchnout na stojan držící policejní zátaras. Prohlášení odsuzující okupaci Tibetu přečetl na shromáždění i mluvčí Unie svobody Martin Vaněk, za což se mu dostalo kritiky od anarchisty Slavomíra Tesárka. "Co dělali pro osvobození Tibetu vaši ministři?" položil Tesárek řečnickou otázku. Účastníci demonstrace nakonec zazpívali českou hymnu - tibetskou podle Pence umí málokdo z nich - a většina z nich odešla do hospody Na slamníku, kde pořádali diskusi o lidských právech.

 

 

 

Lidové noviny

01.03.1999

Dnes začínají dny Tibetu

PRAHA Koncert na podporu 50. výročí okupace Tibetu armádou komunistické Číny se uskuteční v sobotu 6. března od 17 hodin u Národního památníku na Vítkově. Koncert se koná v rámci Dnů Tibetu, které začínají dnes a končí 13. března. Na koncertu vystoupí skupiny Létající koberec, Krausberry, Echt, Jiří Stivín a Sólo systém band, Švihadlo, Činna, Krutnava, Synergy, Jana Lewitová a Vladimír Merta, MCH Band, Shamanic Orchestra, Zuzana Navarová a Iván Gutiérrez. Akce na podporu Tibetu proběhnou i v dalších českých a moravských městech. V Praze se uskuteční řada přednášek věnovanych buddhismu a budou se promítat dokumentární snímky o Tibetu. V klubu Roxy bude dnes ve 20 hodin zahájen rituál pískové mandaly, ktery vyvrcholí v sobotu 6. března vsypáním mandaly do Vltavy. Od 7. do 8. března se v kinu Aero promítají filmy československých tvůrců o Tibetu. V restauraci na Slamníku proběhne 10. března v 17 hodin přednáška Filipa Pospíšila a Stanislava Pence nazvaná Univerzalita lidských práv. Ve stejný čas se před Čínskou ambasádou koná i demonstrace proti okupaci a porušování lidských práv v Tibetu.

 

 

 

 

Radio Praha ČRo 7

11.03.1999

Kvůli Tibetu demonstrovalo před čínskou ambasádou asi 250 lidí

Zdeňka Kuchyňová

Přibližně 250 převážně mladych lidí na demonstraci před čínským velvyslanectvím v Praze protestovalo proti porušování lidských práv v Tibetu. Demonstrace připomínala 40. výročí krvavě potlačeného povstání tibetského lidu proti Číně. Senátor Daniel Kroupa a Stanislav Penc z Dokumentačního střediska pro lidská práva se pokusili zástupcům Číny předat protestní dopisy, nikdo z ambasády však nereagoval.

Bílo-červeno-modrá tibetská vlajka se zlatými slunečními paprsky se v rámci mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet objevila na zhruba 80 radnicích českých a moravských měst a obcí.

 

 

 

 

Českobudějovické listy

03.03.1999

Penc vypovídal na policii

Případ by oddělení stížností mělo uzavřít nejpozději do konce dubna.

Praha - Člen Rady pro lidská práva Stanislav Penc včera vypovídal na kontrolním oddělení pražské policie kvůli své stížnosti na údajně nezákonny postup policistů, kteří ho z restaurace U Kafků předvedli na policejní oddělení. Včera to potvrdil Bohuslav Pultar z oddělení stížností a kontroly pražské policejní správy, který Pence vyslýchal.

Policisté po Pencovi požadovali 27. ledna kolem jedné hodiny po půlnoci v pražské restauraci U Kafků občanský průkaz. Když chtěl znát důvod kontroly, údajně ho surově vyvlekli ven, za vlasy dotáhli na stanici a tam ho půldruhé hodiny zadržovali. Podle policie byl předveden proto, že se odmítl legitimovat, byl opilý a vůči zasahujícím policistům arogantní.

Případ by oddělení stížností a kontroly mělo uzavřít nejpozději do konce dubna.

 

 

 

Zemské noviny

26.02.1999

Naše policie je, zdá se, opravdu nepoučitelná

JAN JAŘAB

Ostudný paragraf o verbálním napadení veřejného činitele už sice zmizel, ale když bude občan žádat po policistech vysvětlení, proč jej legitimují, hrozí mu použití fyzického násilí. A bude-li si stěžovat, může se dočkat obvinění, že holýma rukama zaútočil na několik urostlych policistů. Naposled se o sdělení, proč se má legitimovat, pokusil žádat Stanislav Penc, který dokumentuje porušování lidských práv už od dob totality. Kromě zmlácení a zadržení se mu za to dostalo i vláčení za vlasy a nakonec vyhození z policejní služebny bez potvrzení, že tam vůbec byl. U policejní správy hl. m. Prahy je snaha omlouvat podřízené do jisté míry pochopitelná, na pováženou však už je, odmítne-li se věcí zabyvat Inspekce ministra vnitra. Nejhorší je však sám způsob obhajoby, či spíše protiútoku policie, jenž vzbuzuje vzpomínku na někdejší tažení proti Plastic People a Václavu Havlovi, kteří byli občanům prezentováni jako zpustlí pijáci. Podobné apely na spořádaného občana se objevují i v kauze Penc. Policie v žádném z oficiálních stanovisek nepopírá, že proti Pencovi použila násilí a že mu nevydala protokol o zadržení; nevyvrací tedy podezření, že se její příslušníci dopustili trestného činu. Zato se snaží zdiskreditovat stěžovatele. Úporně se omílá, že Penc byl opilý. Zkouška na alkohol u něj sice nebyla provedena, ale jak uvádí ředitel pražské policejní správy ve stanovisku z 8. února, "z jeho chování policisté usoudili, že je pod vlivem alkoholu, čemuž nasvědčovala i prázdná 2 dcl sklenice od červeného vína". Horlivé strážce zákona bude nutno poučit, že víno není na seznamu zakázaných drog, a to ani v množství větším než malém. Soudí snad policie, že trestné činy spáchané na konzumentech vína se nepočítají, protože taková individua pozbývají občanských práv? Policejní informace, proč byl Penc vůbec legitimován, se rozcházejí nejen jedna se druhou, ale i se zdravým rozumem. Původní záznam o zadržení není k dispozici (existuje-li vůbec). Pak se objevuje informace, podle které měl Penc bránit zatčení celostátně hledaného pachatele trestného činu  ve skutečnosti z celé restaurace legitimovali pouze jeho. Ve stanovisku z 8. února se tvrdí, že kontrola byla provedena v rámci akce MLÁDEŽ  MRAVNOST, jejíž prioritou je "vytlačení prostitutek a pasáků z nežádoucích míst". Vzápětí se však dozvídáme, že Penc "odpovídal popisu neznámého pachatele vraždy v okr. Česká Lípa", k níž došlo v roce 1996. Je zřejmé, že jde o dodatečně vyrobené zdůvodnění: Policisté Pencovi žádnou otázku o případu z České Lípy nepoložili, a dokonce to ani netvrdí. Jejich verze nás nutí věřit, že narazí-li policie na někoho, kdo se podobá neznámému pachateli vraždy, tak se nepokouší zjistit, zda tím neznámým mohl být  místo toho dá podezřelému trochu do těla, a pak ho bez záznamu vyhodí. Jasno do věci nevnese ani policejní článek o vraždě z České Lípy, uveřejněny v Českolipských listech už po pražském incidentu. Je tam nikoli popis, ale fotografie hledaného mladíka. Na rozdíl od Pence je vousatý  a hlavně to není "neznámy pachatel", podle popisku pod fotografií je to pravděpodobná oběť. Že by Pence sebrali pro podezření, že je už tři roky mrtev? S nebožtíky, kteří drze popíjejí červené vínko kousek od Bartolomějské, se ruka zákona mazlit nemůže, to dá rozum. Poslední fáma se pak objevuje v Blesku, který 15. 2. s odvolání na informace policie uvádí jako důvod zadržení, že po Pencovi bylo vyhlášeno celostátní pátrání pro podezření ze zpronevěry a že po něm policie dlouho bezvysledně (!) pátrala. Pencovo Dokumentační středisko pro lidská práva je přitom s Policií ČR v pravidelném kontaktu. Nebylo cílem této kampaně nebo i zadržení samotného zpochybnění členství nepohodlného kritika v Radě pro lidská práva, jejíž složení vláda schvalovala 18. února? Ministr Grulich tam totiž s odvoláním na tento incident požadoval, aby Pencovo členství schváleno nebylo. JAN JAŘAB, lékař a překladatel

 

 

 

Severočeské noviny

11.02.1999

KAUZA PENC / Česká policie podle něj opět zavádí totalitní praktiky

Mašita požaduje odvolání policejního prezidenta

PRAHA - Za policejní předvedení člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence, které mělo za následek Pencovu pracovní neschopnost, by měl ministr vnitra podle zmocněnce Artfóra-Jazzové sekce Karla Mašity odvolat policejního prezidenta Jiřího Koláře. Podle Mašity je případ rovněž signálem vládě k zásadní revizi mezinárodního paktu o občanských a lidských právech z roku 1976, jehož znění podle něj není totožné s podobou ratifikovanou Československem v roce 1968.

"Ministr vnitra Grulich by měl odvolat policejního prezidenta, protože tento incident zdaleka není jediný," řekl včera Mašita. Česká policie podle něj zavádí znovu totalitní praktiky chování vůči občanům, "protože ministr Grulich povolal do aktivní služby řadu policejních komunistických důstojníků".

 

 

 

Severočeské noviny

02.02.1999

Inspekce MV nehodlá Pencův případ řešit

Na policisty prý podezření ze spáchání trestného činu nepadlo

PRAHA - Inspekce ministra vnitra se stížnostmi na postup policie při předvedení člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence z hostince U Kafků na policejní oddělení zabyvat nebude, protože z nich nevyplývá podezření ze spáchání trestného činu. Vyplývá to z informací, které včera poskytl Samuel Truschka z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Podněty k prošetření postupu policie podal Pencův advokát a na základě Pencovych informací též Kancelář prezidenta republiky. "Inspekce oba podněty obdržela dnes ráno, vyhodnotila je jako stížnost proti postupu policistů a postoupila oddělení stížností a kontroly Správy hlavního města Prahy (policie ČR)," uvedl Truschka. Pencův advokát Václav Vlk již dříve informoval, že v pátek podal na policisty, kteří Pence zadrželi, trestní oznámení. Podle Truschky však inspekce z obsahu tohoto podání "vyhodnotila, že to není trestní oznámení, ale stížnost proti postupu policistů." Penc byl policií zadržen v restauraci U Kafků 27. ledna krátce po půlnoci. Podle policie byl pak předveden na oddělení, protože se odmítl legitimovat a byl vůči policistům arogantní. Členové Spolku pro nezávislou justici Šalamoun ve svém prohlášení uvedli, že policisté Pence surově napadli, způsobili mu pohmožděniny a naražení žeber a pak jej zhruba dvě hodiny nezákonně zadržovali.

 

 

 

Severočeské noviny

01.02.1999

Policisté prý zbili Pence

Člen vládní Rady pro lidská práva je v pracovní neschopnosti

JIŘÍ MAJER/ČTK

PRAHA - Za účelovou kampaň proti Stanislavu Pencovi označil v sobotu jeho právní zástupce Václav Vlk středeční postup policistů, kteří Pence násilně předvedli na místní oddělení, i následná vyjádření policie. Advokát Vlk potvrdil, že v pátek podal na policisty, kteří proti členu vládního poradního orgánu Rady pro lidská práva Pencovi zakročili, trestní oznámení.

 

"Považuji to za naprosto účelovou kampaň proti panu Pencovi, protože se právě snaží monitorovat případy policejního násilí," řekl Vlk. Policie by si podle něho měla uvědomit, že se dopustila trestného činu.

"...protože zmlátit ho tak, že je v pracovní neschopnosti, to je naprosto nepřístojné,"

dodal.

Podle prohlášení spolku pro podporu nezávislé justice Šalamoun policisté Pence surově napadli a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadrželi. Způsobit mu přitom měli pohmožděniny a naražení žeber, jež si vyžádaly pracovní neschopnost. Podle policejní mluvčí Evy Brožové byl Penc předveden proto, že se odmítl v restauraci legitimovat při kontrole a v opilosti byl vůči policistům arogantní. Policisté podle Vlka nikoli poprvé nebyli označeni služebním číslem, a porušili tak zákon o policii. Akci byl navíc přítomen vysoce důvěryhodny svědek, jiny člen Rady pro lidská práva Kumar Vishnawathan, zdůraznil advokát. Policisté případ vedou jako přestupek. Podle Vlka je to však účelový argument, který si policie následně vytvořila. Upozornil, že policisté s Pencem ani nesepsali protokol a policejní vyjádření označil za nepravdivá. Advokát prý bude požadovat pro svého klienta od policie kromě omluvy i náhradu škody, která mu vznikla poraněními, a bude trvat na důsledném vyšetření případu.

 

 

 

Respekt

08.02.1999

Předložte občanské průkazy - Pražská policie vzpomínala na zlatou normalizaci

Jindřich Šídlo

Pražská policie má smůlu: vždycky když se její příslušníci potřebují uvolnit a na někom si vybít vztek, trefí se do nesprávného terče. Loni vyvolali skandál, když ve vzteku nad svým zpackaným zásahem proti Global Street Party ztloukli v centru Prahy náhodné chodce. A teď jim zase ujela ruka v pražské restauraci U Kafků. Trochu tam potahali za vlasy po zemi přidrzlého mládence, ze kterého se ale později vyklubal člen vládní Rady pro lidská práva Stanislav Penc (29). Od chvíle, kdy Penc začal po strážcích zákona žádat za jejich noční výstup přesné účty, si celá pražská policejní správa uložila bobříka mlčení. Její členové zjevně doufají, že se na celou věc potichu zapomene. Jenže to je s vysokou pravděpodobností špatný odhad.

 

Já ti povím proč

 

Poslední lednový čtvrtek si po zasedání rady zašli Penc s dalším členem rady, indickým učitelem Kumarem Vishwanathanem (35), posedět do restaurace U Kafků na Uhelném trhu. "Dopili jsme první sklenici vína a do místnosti vtrhlo asi patnáct nebo dvacet policistů," vzpomíná Penc, který nashromáždil bohaté zkušenosti s policejní šikanou a brutálními zásahy ještě jako mlady disidentsky aktivista před listopadem 1989. "Šli rovnou k nám ke stolu a chtěli vidět naše doklady. Podle zákona mi ale musí sdělit důvod, a tak jsem se zeptal proč." Tato drzost ovšem příslušníky rozzuřila. "Tak ty chceš znát důvod?" zeptal se podle svědků jeden policista, načež prý dva jeho kolegové srazili Pence na zem, kus ho táhli za vlasy po zemi a pak ho odkomandovali na stanici do nedaleké Bartolomějské ulice. Tam ho dvě hodiny drželi v cele. Když ho pak chtěli jakoby nic vyhodit, dožadoval se Penc písemného dokladu o důvodech svého zadržení. Odpověď prý byla stručná: "Nic nedostaneš, a jestli nechceš jít, klidně si tam chcípni." Penc tedy začal hlasitě neartikulovaně křičet, policistům ruply nervy a vystrkali ho rovnou na ulici. Druhý den ráno šel Penc k lékařce, která konstatovala naražená žebra, podlitiny na rukou, hrudníku i hlavě a doporučila týden pracovní neschopnosti. Tu pak minulý čtvrtek lékař prodloužil až do 17. února.

 

Hlavně žádnou polemiku

 

Tak razantní policejní zákrok samozřejmě vyžaduje zdůvodnění. A pražská policie ještě počátkem minulého týdne zásobila veřejnost šťavnatými podrobnostmi. Penc prý byl "zjevně opily a arogantní", odmítal se na žádost policie legitimovat, a proto státní orgán použil "sebeobranné chvaty a hmaty". Pomiňme, že i "opilému a arogantnímu" občanovi musí policie sdělit důvody jeho perlustrace; zajímavější je, jak vlastně strážci zákona na údajnou Pencovu opilost přišli. Krevní zkoušku na alkohol totiž zadrženému nikdo neprovedl a pomlouvat občana bez důkazů už dnes ani policajt nemůže tak lehce jako ještě před deseti lety. "Nechte to až poté, co skončí šetření," opakuje pořád dokola zástupce ředitele pražské policie Jaroslav Zeman. Samozřejmě, čekat na vyšetření je rozumné, proč se tím však neřídila sama policie a zpočátku sama na Pencovo ničím nedoložené "alkoholové opojení" sama neustále poukazovala? "Tehdy ještě nikdo nevěděl, že si pan Penc podá stížnost," uklouzne s nevídanou upřímností Zemanovi. Znamená to tedy, že policisté šíří o lidech úplně klidně pomluvy, pokud mají dojem, že si na ně oběť nebude stěžovat? To už se ale Zeman vrací k naučené odpovědi: "Až do prošetření celé věci vám prostě už nic neřeknu."

Policejní mlčení je všeobecné, takže se ani nedozvíme, jaký rozsah a úspěch měla ona "rozsáhlá pátrací akce", v jejíž síti uvízl příliš vzpurný člen Rady pro lidská práva. A zahalena tajemstvím zůstává i informace, že policie případ "řeší jako přestupek". Kdo a jak se ho měl dopustit, když policisté s Pencem nesepsali žádný protokol a dodnes nevyslechli ani jeho spolustolovníka Kumara?

S náhlým informačním embargem svých pražských kolegů se zjevně spokojili i na policejním prezidiu. "Odmítám s vámi polemizovat," odpovídá mluvčí prezidia Ivana Moosová na otázku, nakolik je normální obvinit v tisku někoho z opilství bez jediného důkazu v ruce. "Myslím, že navíc policie neřekla, že pan Penc byl opilý, ale že jevil známky opilosti. A to je rozdíl," říká nakonec úplně vážně. (A pohled do denního tisku ji navíc usvědčuje z omylu -- policejní mluvčí Šulcek totiž opravdu mluvil o Pencově "zjevné opilosti".) A dál už jen tatáž písnička: "Je třeba počkat na výsledek šetření."

Na důsledném vyšetření nočního rodea trvá ovšem i Penc. Jeho právník Václav Vlk už podal na zasahující policisty trestní oznámení k Inspekci ministra vnitra. Ta ovšem kauzu rovnou předala odboru stížností a kontroly pražské policejní správy. "Inspekce šetří oznámení na vybrané policisty, které například určí sám ministr," vysvětluje postup ministerstva pracovník jeho tiskového odboru Jiří Hájek. "Samozřejmě se může šetřením ukázat, že se některy z policistů dopustil trestného činu. Na první pohled to ovšem vypadalo na méně závažné pochybení, spíš na takovou hospodskou strkačku."

 

 

 

Právo

03.02.1999

Grulichova inspekce zatím nebude řešit případ Pence

PRAHA (ajo)  Inspekce ministra vnitra Václava Grulicha se zatím nebude zabývat případem člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence, který byl ve středu zadržen policií. Inspekce obdržela žádost o prošetření případu z Kanceláře prezidenta republiky a trestní oznámení na zasahující policisty od Pencova advokáta. "Oba podněty inspekce vyhodnotila jako stížnosti na postup policie a předala je na oddělení stížností a kontroly pražské policejní správy," řekl v úterý Právu zástupce ředitele tiskového odboru Ministerstva vnitra Samuel Truschka. Podle něj inspekce neshledala, že by policisté naplnili skutkovou podstatu některého trestného činu. Jak však připustil, není vyloučeno, že oddělení stížností a kontroly dojde k opačnému závěru a podněty předá zpět inspekci.

 

 

 

Právo

02.02.1999

Vnitro má prověřit zákrok na Pence

Jana Kalinová

Legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky se v případu člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence, proti němuž ve středu zakročili policisté, obrátil na Inspekci ministra vnitra se žádostí o prošetření.

"Není možné, aby policie předváděla někoho kvůli tomu, že byl údajně arogantní," řekl v pondělí Právu vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Penc na zasahující policisty podal prostřednictvím advokáta Václava Vlka trestní oznámení pro podezření ze spáchání zneužívání pravomoci veřejného činitele. "Doufám, že si státní zástupci přečetli sobotní noviny a začali případ šetřit," řekl Právu Vlk. "Myslím si, že když slušného člověka zraní, tak už to začíná být vážné," dodal advokát. Jak uvedl, předpokládá, že případ skončí u soudu s žalobou na ochranu osobnosti, jelikož nedoufá, že by se s vnitrem dohodli na požadované omluvě. Kromě toho Penc chce náhradu škody způsobené zraněním, uvedl advokát. Policisté Pence podle jeho advokáta surově napadli a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadrželi a vůbec s ním nesepsali protokol. Způsobit mu měli pohmožděniny a naražení žeber, jež si vyžádaly pracovní neschopnost. Policie uvádí, že k zadržení došlo v rámci pátrací akce. Penc byl předveden proto, že se odmítl v restauraci legitimovat, byl opilý a vůči policistům arogantní. Policisté událost šetří jako přestupek. Advokát policejní vyjádření označil za nepravdivé a zdůraznil, že události byl přítomen vysoce důvěryhodny svědek  člen Rady pro lidská práva Kumar Vishnawathan. Jana Kalinová

 

 

 

Právo

01.02.1999

Penc podal stížnost na postup policistů

PRAHA (ČTK)  Člen vládního poradního orgánu Rady pro lidská práva Stanislav Penc podal Inspekci ministra vnitra trestní oznámení na policisty, kteří ho  jak uvádí prohlášení Spolku pro nezávislou justici Šalamoun  v noci na středu surově napadli v restauraci U Kavků a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadrželi. Způsobit mu přitom měli pohmožděniny a naražení žeber, jež si vyžádaly pracovní neschopnost. Pencův právní zástupce Václav Vlk označil postup policistů za účelovou kampaň proti svému mandantovi s tím, že policisté ani nesepsali s Pencem protokol a nebyli označeni služebním číslem. Podle vyjádření policejní mluvčí Evy Brožové se Penc odmítl při kontrole legitimovat a v opilosti byl vůči policistům arogantní.

 

 

 

Plzeňsky deník

01.02.1999

Penc podal trestní oznámení na policisty

Právní zástupce tvrdí, že proti členu Rady pro lidská práva je vedena účelová kampaň

PRAHA - Za účelovou kampaň proti Stanislavu Pencovi označil v sobotu jeho právní zástupce Václav Vlk středeční postup policistů, kteří Pence násilně předvedli na místní oddělení, i následná vyjádření policie. Advokát Vlk potvrdil, že v pátek podal na policisty, kteří proti členu vládního poradního orgánu Rady pro lidská práva Pencovi zakročili, trestní oznámení.

"Považuji to za naprosto účelovou kampaň proti panu Pencovi, protože se právě snaží monitorovat případy policejního násilí," řekl Vlk. Policie by si podle něj měla uvědomit, že se dopustila trestného činu. "...protože zmlátit ho tak, že je v pracovní neschopnosti, to je naprosto nepřístojné," dodal.

Podle prohlášení spolku pro podporu nezávislé justice Šalamoun v noci na minulou středu policisté Pence surově napadli a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadrželi. Způsobit mu přitom měli pohmožděniny a naražení žeber, jež si vyžádaly pracovní neschopnost. Podle policejní mluvčí Evy Brožové byl Penc předveden proto, že se odmítl v restauraci legitimovat při kontrole a v opilosti byl vůči policistům arogantní.

Policisté podle Vlka nikoli poprvé nebyli označeni služebním číslem a porušili tak zákon o policii. Akci byl navíc přítomen vysoce důvěryhodny svědek, jiny člen Rady pro lidská práva Kumar Vishnawathan, zdůraznil advokát.

Policisté případ vedou jako přestupek. Podle Vlka je to však účelový argument, který si policie následně vytvořila. Upozornil, že policisté s Pencem ani nesepsali protokol a policejní vyjádření označil za nepravdivá. Advokát prý bude požadovat pro svého klienta od policie kromě omluvy i náhradu škody, která mu vznikla poraněními, a bude trvat na důsledném vyšetření případu.

 

 

 

 

Lidové noviny

25.02.1999

Policie není a nesmí být pánem nad občany

Součástí našeho právního řádu je Listina základních práv a svobod. Stát tímto zákonem nejvyšší právní síly stvrdil smlouvu mezi občany a státem, podle níž je občan rovnoprávným partnerem státu, nikoli jeho poddaným. Lidská práva však nestačí uzákonit. Je třeba dávat jim jasný konkrétní obsah v závislosti na stavu dané společnosti: Nekontrolovaná státní moc má totiž vždycky tendenci rozšiřovat se bez ohledu na zájmy občanů. Nejzřetelnější je tato tendence u sborů přísně vertikálně organizovanych, jako je policie. Policie má příležitost při výkonu své práce každodenně zasahovat do soukromí občanů. Někdy jde o tzv. běžné kontroly totožnosti, jindy o zásahy daleko vážnější, při nichž může být dotčena osobní svoboda či integrita. O rozsahu a oprávněnosti takovych zásahů je třeba stále diskutovat. Nedávno se hodně hovořilo o policejním zákroku proti panu Stanislavu Pencovi. Tímto případem se zabývala i Kancelář prezidenta republiky, která do značné míry supluje činnost ombudsmana, v rámci standardního nakládání se stížnostmi. Ty jsou posílány obvykle Inspekci ministerstva vnitra. V její odpovědi se většinou píše, že stěžovatel nebyl v právu. Nechť čtenář posoudí: Pan F.V. byl uprostřed Prahy zadržen osobami v civilu. Ty se k němu chovaly tak neurvale, že se domníval, že je přepaden. Po předvedení na policejní stanici ho, jak bývá zvykem, policisté připoutali k radiátoru. Při zásahu byl zraněn, což doložil lékařským potvrzením. Omluvy se mu nedostalo, natož odškodnění. Inspekce sice připustila, že policie zadržela nepravého člověka, šlo však prý o jeho chybu: neprokázal se ihned občanským průkazem, takže policii trvalo 4 hodiny, než zjistila, o koho jde. Ostatně pan F.V., stejně jako pan Penc, vyvázl z události šťastně. Často je totiž zadržená osoba obviněna z napadení veřejného činitele ihned, či následně po bezvysledném šetření její stížnosti na postup policistů stíhána pro křivé obvinění. Pana G. zatykala policie ze zcela malichernych příčin tak diletantsky, že došlo ke střelbě na ulici v přítomnosti jeho ženy a dětí. Pan G. byl těžce zraněn střelou do břicha. Ještě než bylo vůbec vyšetřeno, jak zásah proběhl, byl pan G. obviněn z napadení veřejného činitele a rovněž tak jeho tři příbuzní, kteří v rozrušení poněkud hlasitěji slíbili střílejícímu policistovi, že jestli jejich táta umře, tak si to s ním vyřídí. Soud se spokojil s konstatováním policejních nadřízených, že zákrok pokládají za přiměřený, pan G. byl poslán na rok do vězení. Jsou i případy, při nichž policisté zacházeli se zbraněmi tak neodborně, že zastřelili člověka. V roce 1994 takto zemřel Martin Č. příbuzným se nedostalo omluvy ani přesvědčivého vysvětlení, není tedy divu, že hovořili o vraždě. V jinych případech policisté prostě člověka umlátili k smrti, jako pana Š., který v noci spal ve svém autě. Po "zásahu" umřel v nemocnici na těžká vnitřní zranění. To se stalo v roce 1995, viníci dodnes nebyli pravomocně odsouzeni. Z toho plynou dva závěry. Za prvé: systém, ktery kontroluje, zda policisté postupují v souladu se zákonem, je nedostatečný. Je nefunkční jeho organizace, neboť u policisty, zkoumajícího postup kolegů, nelze nikdy vyloučit osobní a profesionální vazbu, ovlivňující jeho rozhodnutí. Nefunkční je i současný postup, neboť šetření před vznesením obvinění není přípustné ani zúčastněnym osobám, ani jinym státním orgánům. Poškozený nemůže šetření sledovat, v některych případech nemůže proti rozhodnutí podat opravný prostředek a nezávislý státní orgán soud rozhodnutí nepřezkoumává. Stav, kdy stát své zaměstnance v případě pochybení jen neochotně vydává trestní spravedlnosti, je nešťastný. Porušuje rovnost občanů před zákonem. Za druhé a především: občané musejí neustále střežit své rovnoprávné, partnerské postavení ve vztahu ke státu a hlídat realizaci práv, zaručených Listinou základních práv a svobod. Drobná, každodenní, někdy i neuvědomělá zneužívání policejní moci mohou vyústit v tragédie. Ještě nebezpečnější by však bylo upevňování takového systému, ktery občany ovládá, místo aby jim sloužil.

Jana Chalupová

Ředitelka odboru styku s veřejností Kanceláře prezidenta republiky

 

 

 

 

Českobudějovické listy

02.02.1999

Prezidentská kancelář žádá, prověření Pencova případu

Podle tvrzení policie byl Penc předveden proto, že se odmítl v restauraci legitimovat při kontrole, byl opilý a vůči policistům arogantní.

Praha - Se žádostí o prošetření případu člena Rady pro lidská práva Stanislava Pence, proti němuž minulou středu zakročili policisté, se na inspekci ministra vnitra v pátek obrátil legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky. "My jsme požádali inspekci ministra o přešetření té události na základě informací od pana Pence," řekla včera pracovnice zmíněného odboru prezidentské kanceláře.

Upozornila, že podnět kanceláře je jiné právní povahy než trestní oznámení, které podal inspekci Penc, zastoupený advokátem Václavem Vlkem. Podle spolku pro podporu nezávislé justice Šalamoun v noci na středu policisté Pence surově napadli a zhruba na dvě hodiny nezákonně zadrželi. Způsobit mu přitom měli pohmožděniny a naražení žeber, jež si vyžádaly pracovní neschopnost. Podle vyjádření policie se v noci na středu 27. ledna konala v centru Prahy pátrací akce kriminální policie. Penc byl předveden proto, že se odmítl v restauraci legitimovat při kontrole, byl opilý a vůči policistům arogantní. Policisté prvního pražského obvodu událost šetří jako přestupek.

 

 

 

Zemské noviny

13.01.99

Rada pro lidská práva je kompletní

Praha (hel)  Rada pro lidská práva je po včerejším zasedání kompletní. Jak nám sdělil vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, prozatímně vybral deset osobností, jejichž konečné jmenování podléhá schválení vlády, která by se měla vyslovit do poloviny února. K deseti zástupcům státní správy, převážně náměstkům ministrů, a předsedovi Uhlovi tedy přibyli někdejší mluvčí charty Dana Němcová a Ladislav Lis, její signatáři Libuše Šilhánová a Ivan Dejmal, odbornice na speciální pedagogiku Ruth Šormová, bývalý politický vězeň Stanislav Penc, místopředseda vládního Výboru pro zdravotně postižené občany Pavel Dušek, jezuita Petr Kolář, romský aktivista Karel Holomek a terénní pracovník mezi Romy Kumar Vishwanathan.

 

 

 

 

Radiožurnál

12.01.99

Rada pro lidská práva se shodla na deseti nových členech

Aleš Kouba

Rada pro lidská práva se dnes shodla na deseti nových členech této vládní instituce. Podle předsedy rady Petra Uhla, se vesměs jedná o osoby, které se dlouhá léta zabyvají problematikou lidskych práv.

 

Petr Uhl:

Je mezi nimi asi 7 lidí, kteří za starého režimu působili v nezávislých iniciativách, z toho jsou 4 signatáři charty a 3 z nich jsou dokonce členové výboru na obranu nespravedlivě stíhanych. Mezi těmi deseti jsou tři ženy a 4 mimopražští. Věkové složení je spíš starší, ale je tam jeden člověk pod 30 let a jeden nad 70 let. A jinak je to mezi tím.

 

Moderátor (Aleš Kouba):

K zástupcům občanské veřejnosti v Radě pro lidská práva patří například bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal, exposlanec Ladislav Lis, předsedkyně správní rady vyboru dobré vůle Dana Němcová a zakladatel hnutí Občanské solidarity, Stanislav Penc.

 

[Z P R A C O V A T E L: Č E S K Á I N F O R M A Č N Í A G E N T U R A]

 

 

 

Právo

13.01.1999

Ve vládní radě pro lidská práva jsou chartisté a političtí vězni

PRAHA (gö) - V Radě vlády ČR pro lidská práva budou zastupovat veřejnost signatáři Charty 77, političtí vězňové 70. a 80. let, členové Výboru na obranu nespravedlivě stíhanych či aktivisté předlistopadového nezávislého hnutí, kteří se dlouhodobě věnují lidskym právům.

Po úterním jednání to oznámil předseda Rady a vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, ktery prozatímně jmenoval deset zbyvajících členů této instituce, ale definitivní stanovisko zaujme ještě vláda: jde o ekologa Ivana Dejmala (53), prezidenta České rady humanitárních organizací a předsedu Sboru zástupců zdravotně postižených Pavla Duška (38), předsedu Společnosti Romů na Moravě a člena Koordinační rady česko-německého fondu budoucnosti Karla Holomka (62), jezuitu, redaktora Českého rozhlasu Petra Koláře (59), chartistu a bývalého poslance FS Ladislava Lise (73), předsedkyni správní rady Nadace dobré vůle Olgy Havlové Danu Němcovou (65), zakladatele Hnutí občanské solidarity a tolerance Stanislava Pence (29), místopředsedkyni Českého helsinského výboru, socioložku Libuši Šilhánovou (70), evangeličku Ruth Šormovou (34) a Inda Kumara Vishwanathana (36), který žije a pracuje v ČR mezi Romy.

Koncem roku už jmenoval Uhl prvních deset členů (zástupce ústředních orgánů státní správy) této meziresortní vládní rady. Ta má za úkol předkládat konkrétní návrhy na změny v zákonech a nařízeních, jež povedou ke zlepšení situace v dodržování lidských práv. Rada se však nebude zabývat jednotlivými stížnostmi občanů z oblasti porušovaní lidských práv. To má mít na starosti až veřejný ochránce lidských práv - ombudsman, jehož zřízení se teprve připravuje.

 

 

 

 

Mladá fronta Dnes

30.01.1999

Penc tvrdí, že byl zbit, policie zákrok neodsuzuje

Praha(sh, gar) - Člen vládní rady pro lidská práva Stanislav Penc zažil ve středu to, čeho se mu bohatě dostávalo před rokem 1989: dostal výprask od policistů a skončil v pražské Bartolomějské ulici. Penc tvrdí, že policisté po něm chtěli - kolem jedné v noci v hospodě v centru Prahy občanský průkaz. Když se Penc zeptal po důvodu, vyvlekli ho podle jeho slov před lokál a odtud ho za vlasy odtáhli na stanici. O tvrdosti zásahu svědčí četné modřiny a pohmožděniny a nejméně osmidenní pracovní neschopnost. "Pacient má hematomy na obou pažích, které svým charakterem mohou odpovídat otlaku ruky. Na pohmat je bolestivá kůže hlavy, údajně v oblasti, kde byl tažen za vlasy," stojí v lékařském nálezu. Policie nepřiměřenost zákroku odmítá. "V úterý v noci se v centru Prahy konala pátrací akce, při níž kriminalisté padli i na pana Pence. Vyzvali ho, aby se legitimoval, na což nereagoval," uvedla policejní mluvčí Eva Brožová. Penc byl podle ní arogantní a zjevně opily, a proto byl s použitím chvatů vyveden z podniku a předveden na stanici. "Vedeme ten případ jako přestupek. To je vše, co k tomu chci říci," prohlásila Brožová. Napadený aktivista má ale jinou verzi. "Ten den probíhalo jednání rady, a když jsme skončili, šel jsem ještě s kolegou z rady Kumarem Vishwanathanem posedět do hospody," vzpomíná. Asi kolem jedné hodiny tam vrazili policisté, kteří šli k Pencovu stolu a chtěli občanské průkazy. "Řekl jsem si, že už není totalita, aby po mně mohl někdo jen tak chtít průkaz. A tak jsem se zeptal proč. Jeden mi řekl: Tak ty chceš znát důvod? Pak ukázal dvěma policistům, že mě vezmou s sebou." Na stanici ho podle jeho slov prošacovali a bez výslechu asi hodinu a půl drželi. "Samozřejmě jsem chtěl nějaky papír, že takhle to přeci nejde. Řekli mi, že nic nedostanu, a jestli nechci jít, ať si tam třeba chcípnu. Tak jsem zůstal a začal řvát. Po čase ten křik nevydrželi a normálně mě vyhodili ven," tvrdí Penc. Věří, že šlo o náhodu, že se zkrátka nelíbily jeho dlouhé vlasy. Po poradě s právníkem se rozhodl na postup policistů podat trestní oznámení. "To samozřejmě může, má na to právo každý," konstatovala Brožová.